Op stap in het Domeinbos Wijnendale

Voor wie houdt van mooie aantrekkelijke wandeltochten gekruid met veel bos, veldwegels, veel groen en mooie, rustige landschappen, mag zeker niet ontbreken op de organisaties van WSVJ Nacht van Vlaanderen. Ook op woensdag 6 juni  niet, want dan organiseerden ze reeds voor de 25e maal hun Wijnendalebostocht met start en aankomst in zaal De Bosgalm op de oudste buitenwijk van Torhout, Don Bosco.

DSC07135

Ik zou vandaag gaan kennis maken met de groene long rond het kasteeldomein, Wijnendale bos, waarvoor de wandelaars eigenlijk gekomen waren vandaag. Dit prachtige bos, Wijnendale, is een bos dat niet zomaar een bos is. Het was in de Middeleeuwen duizenden hectaren groot, dooraderd met moerassen en het actieterrein van rovers zoals de Bende van Baekelandt. Het huidige gebied is 280 ha groot. 100 ha ervan is bezit van de kasteelheer van het kasteel Wijnendale, de rest is toegankelijk voor het publiek.

Na  kriskras doorheen de bossen gedraafd te hebben sloot ik dit prachtig stukje natuur af met bestemming de pittoreske kasteelschuur met bijhorende binnenkoer voor een eerste pauze.
Hierna gaat het richting de oude spoorlijn Groene 62. De oude spoorweg is een geliefkoosd oord van fietsers en wandelaars. De Groene 62 is de voormalige, 22 kilometer lange spoorweg tussen Oostende en Torhout.

Er volgt een tweede en derde pauze in een ingerichte hangar van een plaatselijke landbouwersfamilie. De langste afstand, die van de 22 km maakt hier een lus richting Ichtegem. Langs de Reigerwegel en de Fontainewegel ga ik terug genieten van een mooi stukje groen van het Wijnendalebos.

De tocht trekt nog voor een laatste maal naar de kasteelschuur waar ik op de buitenterras een broodje eet. Het was er aangenaam vertoeven met dit prachtig, warm en zonnig wandelweertje. Er rest mij slechts nog 2,8 km tot de finish. Einde meteen van een zeer genietbare wandeling rond het landelijke Wijnendale, alles was prima verzorgd, de 710 opgekomen wandelaars waren dik tevreden. Ik geef een dikke pluim aan bestuur en medewerkers van WSJV Nacht van Vlaanderen Torhout.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Mario Carton)