Grashoppers in Scherpenheuvel

Wandelclub de Grashoppers uit Keiberg organiseerden hun jaarlijkse wandeltocht in Scherpenheuvel. Deze plaats is de meeste bezochte bedevaartplaats van België. De startplaats van de wandeling had plaats in de gemeenschapscentrum De Egger. De verschillende afstanden werden netjes uitgetekend.

De wandeling werd uitgepijld langs de mooiste plaatjes van het bedevaartsoord Scherpenheuvel en de omliggende dorpjes. Even na de start zaten we al op het wijndomein Coberger waar ze zorgvuldig de wijnranken aan het snoeien waren. Al vlug belanden we in Zichem een deelgemeente van Scherpenheuvel. Het is de geboorteplaats van Ernest Claes een bekende schrijver. Een van zijn boeken is verfilmd: ‘Wij heren van Zichem’. De filmopnames vonden plaats in de gemeente Zichem.

Je wandelde verder achtereenvolgens in de mooie natuurlandschappen van Vanhoverbos, Heidebos en Robos. Verder door de dennenbossen met heel wat huisjes en vijvertjes. Na de tussenstop passeerde je in een mooi passage de Demerbroeken van Zichem. Langs de Demer ging het naar een gerestaureerde Maagdentoren. In 1962 werd de toren een beschermd monument. Na heel wat restauratiewerken werd de toren feestelijk ingewijd in 2015. Bovenop de toren heb je een weids uitzicht over de Demervallei. Eens uit het natuurgebied wandelde je in het landelijke gedeelte. Tussen de bewerkte akkervelden en de mooie veldwegeltjes bereikte je tevreden de zaal van Scherpenheuvel. Bedankt aan de wandelclub Grashoppers voor de verzorgde wandeling in een mooi Hagelandlandschap.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)