Sloebertocht slingert zich door Vlaamse Ardennen

In het begin van de jaren tachtig beslisten enkele gezinnen om wandelclub De Scheldestappers op te richten. De toenmalige organisatie, Omloop Zingem, was super meegevallen en het bestuur besloot meteen om een langeafstandstocht in te richten. Het zou een keiharde wandeling worden, met een ronkende naam en een prachtig parcours doorheen de Vlaamse Ardennen. De Sloebertocht was meteen geboren. Zaterdag wapperden de vlaggen reeds voor de 35e editie.

De Sloebertocht fungeert al jarenlang als een uithangbord voor de Vlaamse wandelsport en als visitekaartje voor Scheldegemeente Zingem. De Scheldestappers hebben een onverwoestbare faam opgebouwd. De Sloebertocht, dat is afzien maar tegelijk ook stevig genieten van de natuur, van het glooiende landschappen maar vooral van de uitdaging. Sinds enkele jaren mag deze wandeltocht rekenen op een vast deelnemersveld. Zo kwamen er zaterdag maar liefst 2700 wandelaars afgezakt naar Zwalm. Hiervan opteerden 612 langeafstandswandelaars voor de 60 kilometer die een panorama van pittoreske dorpskernen, holle wegen, hellingen, beekjes, aardewegels en een uiterst gevarieerd landschap met sterke natuurwaarden voorgeschoteld kregen.

Na het nemen van een grote groep medewerkers, vandaag voor het eerst uitgerust in splinternieuwe groene outfit, trek ik op pad voor 21 km puur wandelplezier. De zon was de grote afwezige vandaag, maar het bleef droog, wat nevel met een zwoele temperatuur. Alle afstanden vertrekken richting de Zwalmbeek. Na een eerste klimmetje bereik ik via het waterzuiveringsstation de kasseien van de Paddestraat. Ik doorkruis de prachtige natuurvallei richting de Bostmolen. Na 8 km kom ik aan in het romantische dorpje Roborst waar de eerste rustpost is voorzien in de Sualmahoeve. Langs aardewegen, bosrijke trajecten, onvergetelijke vergezichten en enkele hellingen die de sportliefhebber kent van de wielerklassieker de Ronde Van Vlaanderen, trek ik richting Sint-Blasius-Boekel waar de tweede rustpost is voorzien in het schooltje Baobab.

Ik maak nog een korte stop bij de “Roman”-bierwagen, waar de wandelaars het legendarisch bruin AB-tje konden proeven. Hierna kan ik mij nog een paar kilometer heerlijk uitleven in een wondermooi rustgevend groene landschap langs de omgeving van de Ter Biestmolen. Langs de Zwalm gaat het richting finish.
Ik heb genoten van een schitterende wandeltocht door de prachtige Scheldevallei, de fabelachtige Zwalmstreek en het glooiende, oogverblindende Vlaamse Ardennenlandschap. Proficiat aan de organisatoren van de Scheldestappers Zingem voor deze puike organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton