Landelijke omgeving en mooie bostocht te Sint-Gillis-Waas

Wandelclub De Lachende Klomp had afspraak met de wandelaars in OC De Route te Sint-Gillis-Waas. Het was een belangrijk moment voor de club want hij vierde het 45-jarig bestaan. Al voor de zoveelste keer werden de Wase Poldertochten georganiseerd. Naast de muzikale randanimatie werd iedere wandelaar getrakteerd op een gratis proevertje advocaat en een jubileumaandenken. Ik was mee met de bus van mijn club en we waren niet de enige, er waren er nog zeven die afgezakt waren.

Sint-Gillis-Waas is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. De hoofdgemeente is 54,98 km² groot en telt 19.258 inwoners. De deelgemeenten zijn naast de hoofdgemeente De Klinge, Meerdonk en Sint-Pauwels. Sint-Gillis-Waas heeft nog enkele afzonderlijke gehuchten zoals ’t Kalf en Hoogeinde.

2018-06-10 Sint-Gillis-Waas-84

Ik opteerde voor de 20 km. De tocht bestond uit twee grote lussen: één van 5 km met terugkeer in de startzaal en dan de overige 14,5 km gespreid over twee rustmomenten in rustpunt Eeckberger. De lus van 5 km was een rondgang door het dorp langs rustige wegen met als bezienswaardigheden de Sint-Eligiuskerk, het oorlogsmonument en gemeentelijk park. We hadden ook al gemerkt dat een wijk helemaal in het teken stond van de Rode Duivels. Na de 5 km was er nog een korte lus van 2,1 km met vele onverharde paadjes tussen de velden en het groen.

Het hoogtepunt was de lus van 7,2 km met een grote doorgang van het Stropersbos. Het Stropersbos is een echte natuurparel met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen, open plekken met heide. Samen met de aanpalende groengebieden vormt het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen.

De lus van 5,2 km ging naar het einde. Weer volgde een doorgang van het Stropersbos gevolgd door een passage langs de Kreken van Saleghem. Een aaneenrijging van kleine en grote plassen, rietvelden en bosjes met bloemenrijke oude dijken en knotwilgen langs de weiden is een uniek landschap. We hebben er met volle teugen van genoten, van de gehele tocht trouwens. Dank aan de organiserende club met een dikke pluim voor hun uitstekende jubileumtocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem