Natuurwandeling tussen Dijle en Brouwerij

Vandaag trekken we naar de groene gemeente Haacht (Vlaams-Brabant), om deel te nemen aan de Boerentocht een organisatie van wandelclub Tornado uit Boortmeerbeek. Tot ver buiten Vlaanderen is Haacht bekend door de brouwerij die haar naam draagt. We starten vanuit de feestzaal Onder Den Toren. Er zijn verscheidene promostanden waar je informatie meekrijgt. Ook wordt er door de organisatie ‘Time for Lyme’ aandacht besteed aan de tekenbeet en tekenkaart. We krijgen een deskundige uitleg van Els over teken. Dit is uitvoerig te lezen in het laatste Walking magazine van Wandelsport Vlaanderen.

Eerst trotseren we een paar centrumstraten, waarna een smal kerkpaadje ons in een landelijk gebied stuurt. Het eerste stuk van onze wandeling is maar een goeie 5 km via rustige landelijke veldwegen belanden we zo op de eerste rustpost in feestzaal De Kram. Even rustig genieten van een goeie verfrissing voor we onze tocht verderzetten. Het landschap is gevarieerd met hooiland, ruigte, akkers, weiland en bos. Er volgt nog een prachtige passage langs de oevers van de Dijle voor we de rustpost in het OC Maartenberg bereiken. We gaan verder het volgende stuk is er eentje van ca 7 km. Via landelijke veldwegen en soms smalle bospaadjes bereiken we terug de rustpost in feestzaal de Kram. Ondertussen hebben we een goeie 16 km afgelegd, er rest ons nog een kleine 6 km te gaan.

Na een smakelijke plaatselijke verfrissing genuttigd te hebben kunnen we verder. Op de grens van de gemeente Haacht en Keerbergen passeren we een gietijzeren ophaalbrug over de Dijle de ‘Hansbrug’, en wat verder de Antitankgracht van Haacht. Een overblijfsel uit de tweede wereldoorlog, aangrenzend belanden we in het natuurgebied Haachts Broek. Het is een van de weinige plekken in Vlaams-Brabant waar je kan wandelen en het gevoel krijgt dat je er kan verdwalen.

We sluiten onze wandeling af met een bezoek aan de Heerlijckheid van Roost. Een voormalige kasteelsite van de heren van Roost. Nu ingericht als buurtpark met heuse speeltoren en neerhof dat is ingericht als speelhuisje voor kinderen. Bij het verlaten van deze site werden er ons nog aardbeien aangeboden, welke we maar al te graag aannemen. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Tornado Boortmeerbeek voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)