Met de Lummense Dalmatiërs door het groene landschap

We gaan nog eens rondtoeren in de Limburg. De eerste wandeling is in Lummen, een organisatie van de Lummense Dalmatiërs, met als startplaats het GCOC Oosterhof. Lummen werd als eerst vermeld in 1200 als Lumm. Dit is afkomstig van het Germaanse woord lom, dat vochtig betekend. We gaan van start voor de twintig kilometers. We wandelen wat tussen de bebouwing het dorpje uit, waarna we het groen gaan opzoeken.

Een bosdoorsteekje en veldwegen volgen elkaar in sneltempo op en sturen ons naar de Willekensberg een getuigenheuvel. Tussen de zeventig en twee miljoen jaar geleden lag deze plek in zee. Door de eb en vloed en zeestromingen ontstonden zandbanken die later versteenden tot ijzerzandsteenbanken. Een van deze zandbanken vormt nu het natuurgebied De Willekensberg. Nu volgt een prachtig stukje natuur, we komen langs de KleemMeulen uit 1715 en het gerestaureerd woonhuis. We stappen langs de Mangelbeek, waarna we de Lummense broek gaan opzoeken. We bereiken de rustpost in Schalbroek Schuttersgilde en maken hier een lus. We stappen rond een vijver met mooie gele waterlelies. Een opeenvolging  van veldwegen, aardewegen en bosdoorsteekjes worden nu ons ding door het Kempische laagplateau.

We kunnen genieten van de prachtige streek. Een landelijke weg zet ons terug af aan de rust. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan het laatste gedeelte. We lopen langs de heide vijvers en begeven ons naar de Lummense broeken het natuurgebied Schulensbroek. Het is een 50 ha gebied van weide, hooilanden, vijvers en graanakkers. We kuieren rustig verder door het prachtige natuurgebied die ons terug richting startzaal stuurt. Enkele rustige landelijke wegen langs het zwartwater brengen ons terug naar de startzaal. Het was een prachtige wandeling met heel veel natuur rond Lummen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Ides Codde