Door het Gerheserbos

Onze volgende halte van ons rondtoeren is Heppen. Voor deelname aan de heppenertocht, een organisatie van de Kampse wandelaars. Heppen is een deelgemeente van Leopoldsburg. Het is een lussenparcours, we gaan van start voor de tien kilometers. We starten rond het voetbalveld, waarna we de Gerheserbossen gaan opzoeken.

Het is een uitgestrekt bossencomplex dat zich bevindt in de voormalige Gerheserheide. Omstreeks 1910 werd de heide met dennenbossen beplant ten behoeve van de productie van het mijnhout. Ook tegenwoordig speelt houtproductie nog een rol, maar er wordt gestreefd naar een natuurlijk karakter van de bossen, waarbij ook de restanten van heiden en vennen een rol spelen. Deze worden met elkaar verbonden. We vertoeven geruime tijd in het gebied. Een aardeweg brengt ons langs het Hondapark, een motorcrossterrein van de overleden motorcrosser Eric Geboers.

We zoeken terug het bos op voor een volgende bosomloop. Enkele landelijke wegen zetten ons terug af aan de startzaal. De volgende lus is zeven kilometers, terug langs het voetbalveld naar het Gerheserbos dat ons naar de schans van Gerhees stuurt. De schans werd in de 17e eeuw gebouwd door de plaatselijke bevolking. Het was een soort aarden fort opgetrokken middenin een ven en omringd door grachten. De streekbewoners konden zich daarin “verschansen” tegen plunderende legers en roverbenden. Nu ziet de schans eruit als een gewone beboste landduin. Het blijft een afwisseling van veldwegen, landelijke wegen en bosdoorsteekjes die ons verder mee nemen en ons terug naar de startplaats brengen.

De volgende lus is die van vier kilometers. Langs het kerkhof naar landelijke wegen  langs het laatste “staak-Kapelletje” van Heppen, een getuigenis van de devotie van onze voorouders. Door een woonkern de ons in het centrum afzet. Langs de Sint-Blasiuskerk en enkele rustige wegen komen we terug aan de startplaats. Het was een prachtige wandeling door het Gerherserbos.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Ides Codde