Landelijke, gevarieerde Ruytershovetocht te Izegem

Ruytershove, destijds paardenstal van gewezen zaakvoerder Jozef Claeys, in de Manegemstraat te Izegem, was de startplaats voor de gelijknamige tocht georganiseerd door wandelclub Voetje voor Voetje Gits. Dit is de jaarlijkse afspraak voor een tocht doorheen de groene rand rond Izegem. Ik opteerde voor de 12 km.

Via rustige wegen ging het richting Bosmolens en het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof.  De Bosmolens is één van de katholieke parochies in Izegem rond de kerk van de H. Familie. De parochie werd opgericht in 1941; de kerk is ingehuldigd in 1964. De plaats heeft twee eclectische landhuizen uit 1913: Wallemote en Wolvenhof, omringd door bos met een totale oppervlakte van 7427 m². De eclectische bouwstijl dateert van de tweede helft van de 19e eeuw, waarin elementen van vroegere architectuurstijlen verenigd worden. Het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof met een oppervlakte van 24 hectare is het jongste West-Vlaamse provinciedomein. De dubbele benaming verwijst naar de twee kasteelparken waaruit het is opgebouwd. Het park Wolvenhof was het grootste met diverse wandelwegen en een mooie dubbele vijver. Het imposante kasteel uit 1913 is eigendom van de stad Izegem. Ook het wat kleiner kasteel Wallemote is stadseigendom. Het provinciedomein fungeert als groene long in een voor het grootste deel verstedelijkte omgeving.  Aan het kasteel Wallemote is er een speelplein. Wij doorkruisten het domein via diverse kanten zowel vóór als na de rustpost.

Voor de rest was de tocht zeer verzorgd en gedetailleerd uitgepijld langs rustige landelijke wegen aan de rand van Izegem. Het was voortreffelijk wandelweer. De vele wandelaars genoten met volle teugen. Dank aan de organiserende club voor een feilloze en mooie tocht.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier