Hossen door de bossen rond As

De derde dag gaat het richting As voor deelname aan de bosbessenbocht een organisatie van de Boskabouters. As is gelegen midden de heidevelden en bosgebieden op de grens van Kempen en Maasland. In 1901 werd in As de eerste Limburgse steenkool gewonden. Hiermee begon de industrialisatie waarmee vooral de omliggende gemeenten hun voordeel deden. We starten vanuit het schutterijlokaal Sint-Sebastiaans. Het is een openlucht-schietstand waar je kan buikschieten. De sport is om zoveel mogelijk piepkleine zware blikjes af te schieten op 16 meter hoogte. Alles aan buikschieten is ambachtelijk; van het handgemaakte wapen tot munitie.

We gaan van start en wandelen wat door een woonkern naar het heidebos, meteen een zwerftocht door een bosrijke omgeving. Het ruim 100 ha reservaat omvat een heiderestant en een naaldbosgebied. In het reservaat bevindt zich ook de grootste nog bestaande jeneverbes-populatie van Vlaanderen, met zo’n 7000 stuks. We vertoeven enkele kilometers in het bosrijke gebied en genieten van de prachtige omgeving die ons wordt aangeboden. We verlaten het bos en een fietspad zet ons af op de rust na acht heerlijke kilometers.. Hier maken we een lus, een fietspad stuurt ons naar klaverberg. Het gebied is genoemd naar de klaverbladvormige stuifduinen. Een andere merkwaardigheid wordt gevormd door het stoven van wintereik, die wellicht 800 jaar oud zijn.

De aanwezige heiderestanten herbergen de zeldzame rode dopheide. De heide werd beplant met grove den en Corsicaanse den, terwijl in het gebied ook een terril is te vinden van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei, met een top van 195 meter boven de zeespiegel. We kuieren rustig verder door het golvend gebied met soms pittige heuveltjes. We verlaten eventjes het bosgebied en lopen op brokkenpaden op de open vlakte waarna we opnieuw het bos induiken voor een volgende bosomloop, we volgen de Kempische duinengordel de Oudsberg een plaats waar je kan genieten van de stilte. Wat later bereiken we terug de rustpost.

Waarna we aan het laatste gedeelte beginnen. We blijven het bos opzoeken nu duiken we het Jeneverbos in en lopen verder over slingerende onverharde wegen die ons terugsturen naar de startplaats. We besluiten nog het vier kilometer parcours te doen daar het een apart parcours is. We lopen door een woonkern langs ’t Mielke, een watergraanmolen uit 1715. Waarna we rustige verharde landelijke wegen gaan opzoeken door het bosrijke gebied die ons terugbrengen naar de startzaal. Het was een bosrijke wandeling rond As, 99% bos.

Klilk hier voor de volledige fotoreportage Ides Codde