Door het vijvercomplex in Zonhoven

Onze laatste wandeling van ons rondtoeren in de Limburg starten we in Zonhoven. De gemeente ligt ten noorden van Hasselt en grenst verder aan Houthalen-Helchteren, Genk en Heusden-Zolder. We zijn te gast bij O.K. 50 Zonhoven, dé eerste en de oudste wandelvereniging van België. We starten vanop het heidestrand, een camping te midden gelegen van het prachtige vijvercomplex, er is een lussenparcours uitgepijld.

We beginnen aan de eerste lus van 10 km. We verlaten de camping en een fietspad neemt ons verder mee, we worden de Wijvenheide ingestuurd langs de grote vijver. Nu volgt een prachtig stukje natuur langs talrijke waterpartijen door de vallei van de roosterbeek. We verlaten het natuurgebied en een aardeweg neemt ons verder mee op naar het natuurgebied waterlozen. Het gaat verder langs moerassen, bosgrasland en heides, die geruime tijd onze metgezel wordt. We blijven maar tussen het groen lopen, de Sint-Jansvijver brengt ons langs de achterzijde terug op de camping heidestrand en we gaan langs tal van caravans naar de startzaal. Na het nuttigen van een koffie beginnen we aan de tweede lus het eerste deel is hetzelfde parcours tot aan de wijvenheide, waarna we de Wijers induiken, een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers in het hartje van de provincie Limburg. Het is niet alleen een streek waar veel mensen wonen en werken, maar ook een woonplaats voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten.

Plots valt ons oog op iets klein op een blad, het blijkt een boomkikker te zijn. De boomkikker leeft op open zonbeschenen plekken in relatief dichtbegroeide en vrij vochtige biotopen in de buurt van water. Het is een boombewonende soort die zich ophoud tussen het gebladerte. De lichaamslengte is ongeveer 4 tot 5 centimeter en heeft een egale lichtgroene kleur op de rug en een relatief gladde huid.

We blijven verder lopen door het vijvercomplex midden Limburg. Dit 2500 ha grote vijvercomplex is het grootste van België. De meeste vijvers werden aangelegd of ontstonden na het uitdiepen van vennen voor ontginning van turf en ijzererts. Een doordachte aaneenschakeling volgens verval zorgt ervoor dat ze gevuld worden vanuit beekjes. De viskweek dateert uit de middeleeuwen. De artisanale visteelt bracht grote rijkdom mee. We kuieren rustig verder door het gebied en genieten van de prachtige natuur die ons onder de voeten wordt geschoven. Via de achterzijde van de camping keren we terug naar de startzaal. Meteen het einde van een prachtige bosrijke wandeling met een prachtig vijvercomplex om een rondtrekken in de Limburg af te sluiten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Ides Codde