Het zwarte goud te Beverlo

Bij een prachtig wandelweertje trok ik naar Beverlo (Beringen). In de startzaal Sint-Antoniusgilde leidde de organiserende wandelclub de Mijnlamp van Beringen-Mijn alles in goede banen. De verschillende afstanden werden mooi uitgetekend. De wandeling ging door de groene long in en rond Beverlo met een beklimming van de Mijnterril Beringen.

Al vlug zat je in de gemeente Korspel (Beringen). In de uitgestrekte dennenbossen van Genemeer kwam je terecht in een oase van rust. De geurende bloeiende struiken onderweg zijn een feest voor je neus en ogen. Onderweg wandelde je over een stalenbrug van de spoorlijn. Zo kwam je in de sité van Beringen terecht. Tussen de werkhuisjes zag je de mijnterril dichterbij komen. Ik maakte er gebruik van om mijn conditie te controleren. Een klim van 100m en 81 treden naar boven. Weidse vergezichten over de Mijnsite met grasvlaktes vol met bloemen en kruiden, ik bleef er even van genieten. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was is nu een natuurreservaat geworden. Terug naar beneden wandelde je terug in de beboste omgeving. De tussenstop was niet meer veraf. In de voetbalkantine van Stal (Koersel) nam ik even rust om daarna de laatste kilometer aan te vatten. Het laatste stuk van de wandeling kreeg je nog een mooi stuk natuur voorgeschoteld. Ik heb heerlijk genoten van de mooie en verzorgde wandeling. Proficiat aan de organiseerde wandelclub De Mijnlamp.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)