Heerlijk genieten van veel natuur tijdens Avifloratocht

Ik herinner het mij nog zeer goed: vorig jaar steeg de temperatuur tijdens de juni editie van deze wandeltocht vlotjes tot boven de 30°C. Vandaag zou het een 10-tal graden minder warm gaan worden. De zon was de grote afwezige vandaag maar het bleef droog, kortom een aangenaam wandelweertje. Vorig jaar trotseerden 785 moedigen de hitte, vandaag zou een nieuw juni record gevestigd worden. Er zakten maar liefst 1191 wandelaars afgezakt naar de Brigandsgemeente.

dsc07529

De grootste afstanden, die van de 15 en 21 km werden onmiddellijk gesplitst van de kortere 7 en 10 km. Deze maand trekken de 7 km en 10 km richting Meulebeke voor hun enige rustpost in cafetaria ’t Kapelhuis. Daar splitst men om met de 10 km door domein Ter Borcht terug te keren naar de startzaal. Ik ga vandaag voor de 21 km en trek samen met de 15 km wandelaars richting Kachtem.

Tijdens het eerste stuk van het parcours kan ik al genieten van een eerste stuk natuur: het Merelbos. Dit bos is een rust- en wandelgebied van iets meer dan 5 hectare. Om de bewoners van de wijk ’t Venster optimaal te laten genieten van de natuur, werd dit pad op 23 november 1997 officieel geopend. Na bijna 7 km was er een eerste pauze voorzien in de kantine van ’t SOK, gelegen in de Izegemse deelgemeente Kachtem. Van hieruit volgde voor de 21 km wandelaars een prachtige lus met veel mooie stukken groen.

Ik stap niet ver naast de E403 met hun windmolens richting de Rhodesbeek. De parcoursmeester stuurt mij naar een 2e groenrijk gebied, het 40 ha grote domeinbos Rhodesgoed. De naam Rhodesgoed is afkomstig van Rudolf van Rode, heer van Schelderode en Melle en eigenaar van de heerlijkheid Rode in de dertiende eeuw. De heerlijkheid telde vele hoeven en huizen van boeren en burgers. De belangrijkste hoeve van een heerlijkheid bleef eigendom van de heer. Voor Rode was dat het Rhodesgoed. De gerestaureerde hoevegebouwen herinneren vandaag nog aan dat landbouwverleden.

Na een tweede stop in ’t SOK gaat de tocht nu terug richting Ingelmunster. Op zowat 4 km van de finish is er nog een derde rustpost voorzien in café de Vrijdagmarkt. De tocht gaat via de noodbrug nog langs het kanaal Roeselare Leie. Meteen het einde van een aangename Avifloratocht met veel groen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton