Natuurparel in Nukerke (Kluisbergen)

Dat de Rode Duivels aantraden op het WK voetbal was duidelijk. Toen ik om 7u de parking (weide) opreed, stond deze al behoorlijk vol. Ik wou ook vroeg thuis zijn, dus opteerde ik voor de 16 km. Aan groen zou geen gebrek zijn, zo te zien op het infobord. Eerst de medewerkers van wandelclub Op stap door Nukerke in zaal Zulzeke op de plaat vastleggen.

Zulzeke is een Oost-Vlaams landelijk dorpje dat hoort bij de hoofdgemeente Kluisbergen, het is tevens de kleinste deelgemeente. In 1938 had hier een aardbeving plaats met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter en was hiermee de krachtigste aardschok in ons land in de 20e eeuw. Niet te geloven als je de vredigheid van dit dorpje beschouwt. Veel bezienswaardigheden zijn er hier niet maar toch maar de pastorie (bouwjaar 1866) en de Sint-Jan-in-de-Oliekerk vernoemen vlakbij de vertrekzaal.

Als je hier komt wandelen in de streek van de Vlaamse Ardennen verwacht je onverharde paadjes, rustige wegen en bossen. Dit was er allemaal in grote mate aanwezig. Centraal op alle afstanden was het Elene- of Spijkerbos, een natuurgebied dat zich bevindt op het grondgebied van Zulzeke. Het reservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. Typisch zijn de glooiende heuvels, diep ingesneden beekdalen, beboste heuveltoppen. Het bos baadt in het zonlicht door zijn ligging op een zuidhelling. Er werden verschillende wandelpaden aangelegd w.o. de Panoramaroute. Vergezichten waren er genoeg langs mooie rustige trage wegen. Deze vielen er volop te bewonderen, jammer dat het er wat mistig uitzag in de vroege morgen. Prof. Ulrich Libbrecht beschreef dit mooie landschap, één van zijn beschrijvingen kwamen we tegen op een infobord aan het einde van het Elenebos.

Het was geen lichte wandeling maar o zo mooi, ik voelde mij in een sprookjeslandschap. Dank aan de organiserende club voor deze topper, alles was tot in de puntjes af.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)