Mooi parcours op Voettocht der Vlasstreek te Sint-Denijs (Zwevegem)

De inrichtende wandelclub WSK Marke verhuisde voor zijn klassieke Vlastocht (45e editie) naar Sint-Denijs, een klein dorpje en dat was meteen merkbaar toen ik een parkeerplaats zocht. Het was ook de eerste keer dat ik er kwam, gelukkig zit er een goede GPS in mijn wagen en werd ik afgezet aan zaal O.C. Ter Streye, mooie zaal overigens. Ik opteerde voor de 12 km.

Sint-Denijs is een deelgemeente van het West-Vlaamse Zwevegem. Het is een landelijk woon- en landbouwdorp. De gemeente heeft twee patroonheiligen, namelijk Sint-Dionysius en Sint-Genesius, en ontleent haar beide namen aan deze patroonheiligen, respectievelijk, namelijk Sint-Denijs (in het Nederlands) en Saint-Genois (in het Frans). (Bron: Wikipedia). Het Frans is hier niet veraf, dat merk je aan de gemeentelijke infoborden. De aangrenzende gemeente Spiere-Helkijn is hier een voorbeeld van.

2018-06-24 Sint-Denijs-109-Pano

De streek is voor de wandelaar in ieder geval een verademing: landelijk en heuvelachtig en voornamelijk autoluwe wegen. Veel onverharde paden ook tussen de velden, vooral in het eerste deel van de tocht waren ze nadrukkelijk aanwezig. Het was genieten van de rust en de stilte en de bloemrijke bermen. 45 jaar geleden zal de vlasteelt hier nog goed gedijd hebben, thans is het zoeken naar uitgebreide vlashaarden maar die zijn er nog wel, je kon er een paar aanschouwen onderweg. Vooral de streek rond Kortrijk in de nabijheid van de Leie was zeer voortvarend in de 20e eeuw. De bloeiende vlasindustrie zorgde voor ongekende welvaart. Daarom wordt de streek wel eens Texas Vlaanderen genoemd.

2018-06-24 Sint-Denijs-11

Het was uitstekend wandelweer. Voor mij was het een zeer aangename kennismaking met deze streek, het lijkt wel onbekend is onbemind. We komen hier zeker nog terug. Een hartelijk dank aan de organiserende club, ik heb geen  minpuntjes gezien, alles was af. En we kregen er nog een muzikaal intermezzo bovenop.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton