Heerlijk zomerse trektocht in en rond Gijzelbrechtegem (Anzegem)

De zon stond al hoog aan de hemel toen ik naar Gijzelbrechtegem reed. De GPS kwam weer goed van pas want de ligging van dit kleine dorpje zat niet in mijn hoofd. De Textieltrekkers vzw Vichte hadden met zaal De Kleine Kluis een goede startplaats met mooi zicht op de glooiende omgeving. Het parkeren viel minder goed mee maar dit heb je nu eenmaal met zo’n klein dorp.

Gijzelbrechtegem is slechts 0,78 km² groot en telt 800 inwoners (31/12/2005). In de volksmond spreekt men van Grijsloke. Bezienswaardigheid is de Sint-Mattheüskerk die op een heuvel staat en tijdens een groot deel van de wandeling te zien was. Samen met de deelgemeenten Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte vormt Gijselbrechtegem (kleinste deelgemeente) de hoofdgemeente Anzegem. Kenmerkend voor het grondgebied is een sterk golvend landschap met kleigronden. Dankzij een mooie blauwe lucht kwamen de vergezichten optimaal tot hun recht. Het was genieten van de natuur en de stilte.

2018-06-26 Gijzelbrechtegem-44-Pano

Na een goeie 6 km was ik aan de rustpost te Elsegem en was daarmee halverwege. Deze was gevestigd op het Domein de Ghellinck. Dit kasteeldomein, eerder gekend als het leen Ten Doorne, kwam in 1718 in bezit van de familie de Ghellinck. De familie bleef er meer dan twee eeuwen wonen en leverde meestal de burgemeester. Het kasteel werd later verbouwd, er werd o.m. een parkvijver aangelegd. In 1973 brandde het kasteel af. Twee jaar later werd het goed van 28 ha groot aangekocht door de gemeente Wortegem-Petegem en kreeg een openbare functie. De lus die volgde gaf een goed zicht op de Vlaamse Ardennen. Elsegem ligt aan de Schelde, we hebben er een stuk langs gewandeld.

Zo kabbelde deze landelijke tocht naar zijn einde. Ik heb mij geen minuut verveeld dankzij het mooie parcours. Ook bepijling en rustpost waren uiterst verzorgd.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton