Puffen, zweten maar toch genieten van een prachtige Guldensporentocht

Op de laatste dag van juni trek ik naar Avelgem om er deel te nemen aan de Guldensporentochten, een organisatie van wandelclub de Waterhoekstappers uit Heestert. Deze pittige wandeling door het golvende landschap tussen Leie en Schelde was tevens het 5e luik van de West-Vlaamse Wandeltrofee. De parcoursmeester had vandaag gezorgd voor maar liefst 10 verschillende afstanden gaande van 4 km tot jawel, 60 km. De temperatuur zou vandaag vlotjes de 30°C bereiken, ik besluit om de afstand te beperken tot 21 km.

De tocht vertrekt rond de voetbalvelden van de plaatselijke club en gaat richting de Rijtgracht, deze werd uitgegraven om het overtollige water van de Scheldemeersen beter te laten afvloeien. Aan de oevers van de Schelde, op de grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen bevinden zich de West-Vlaamse Scheldemeersen: bloemrijke graslanden, rietvelden en houtkanten langs afgesneden Scheldebochten. De meersen zijn ontstaan bij het rechttrekken van de Schelde. De bekendste en misschien ook wel mooiste afgesneden Scheldearm is coupure Marcel Deweer.

DSC08025

Ik mag vandaag tweemaal pauzeren in de voetbalkantine van K.F.C. Kluisbergen in Ruien. Hier volgt een lus richting het westelijk deel van het Kluisbos, ook gekend onder het toponiem Doveleenbos. Vandaag een aangenaam en verfrissend plekje om even te verpozen met je geliefde. Na de tweede pauze volg ik een stuk van de Mira wandelroute die de wandelaars uitgebreid laat kennis maken met het afwisselende landschap rond de dorpskern van Avelgem.

Het traject brengt je o.a. langs het huisje van Mira, het hoofdpersonage uit Stijn Streuvels’ ‘Teloorgang van de Waterhoek’, om daarna via tal van boerenslagen en kerkwegels het gave en uitgestrekte landschap te verkennen. Ik volg de Schelde stroomafwaarts tot Waarmaarde waar er een laatste, deugddoende pauze is voorzien in het zaaltje van het Regionaal Archeologisch museum van de Schelde. Hierna ging het nog richting de wijk Rugge, ook wel Waterhoek genoemd. De link met de Waterhoekstappers is meteen gelegd.
Meteen het einde van een bijzonder mooie en verzorgde tocht doorheen het fraaie landschap in en rond Avelgem. Ondanks de hitte waren de Waterhoekstappers best tevreden met een opkomst van 1059 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton