Bloedhete Voettocht in en rond Lauwe

Lauwe, deelgemeente van stad Menen en gelegen aan de Leie vormde op de eerste zondag van juli het decor van de 31e Voettocht, een organisatie van wandelclub de 12 uren van Lauwe. De leuze van de deelgemeente is: Lauwe Leeft. Lauwe is vooral bekend om zijn 21 juli-feesten, inclusief straattheater en vuurwerk, waar jaarlijks heel veel volk op afkomt. De inschrijvingen vonden plaats in de Gemeentelijke Basisschool De Wonderwijzer, gelegen in de Hospitaalstraat. De organisatoren hadden voor de allerkleinsten onder ons een heuse Kids-tocht voorzien waar ze enkele rebussen mochten proberen op te lossen. Ik opteer vandaag voor de 18 km want het zou werkelijk snikheet worden vandaag met zomerse temperaturen boven de 30°C.

Ik verlaat het centrum en stap voorbij het Kanon van Lauwe. Dit Franse kanon uit 1897 is in 1942 omgebouwd door de Duitsers. In 1944 werd het door de Geallieerden veroverd bij de gevechten om de Leie, waarna het heeft bijgedragen aan de bevrijding van Lauwe, op 6 september 1944. De tocht loopt vandaag deels langs het Kortwagenpad. Een mooi 13 km bewegwijzerd wandelpad dat grotendeels loopt over landelijke wegen en paadjes. Je maakt er kennis met onbekende hoekjes, verrassende landschappen en prachtige stukjes natuur. Het pad ligt volledig op Lauwse bodem. Ik wandel een kort stukje langs het jaagpad naast de Leie. Het is er druk, want ook de vele wielertoeristen vinden er hier hun weg. In een oude schuur worden de wandelaars een gratis blikje Rodenbach aangeboden. Schitterend gebaar van de organisatoren bij deze tropische temperaturen.

Langs enkele mooie paadjes en prachtige stukjes natuur gaat de tocht richting Rekkem.
Na een frisse Ice Tea in het plaatselijk schooltje ga ik terug de hitte trotseren.
Wat verfrissing vinden de wandelaars in het Preshoekbos. Dit bos is op zichzelf een volwaardig wandelgebied en vormt een landschappelijk geheel met de zuidelijke flank van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk. In de verte ontwaren we het transportcentrum LAR , wat staat voor Lauwe, Aalbeke , Rekkem. In de prachtige cafetaria van Agrabel – Veemarkt Lar mag ik een tweede maal rusten.

Er restte mij nog een 5 tal kilometer tot de finish langs enkele fraaie stukjes groen. Na 18 km wandelen bij loeiwarme temperaturen kwam de eindcontrole er aan, de tocht zat er op. Het was vandaag een zeer genietbare tocht waarbij het onderste uit de kan werd gehaald om er een mooie tocht van te maken. Voorzitter Marnix Vancauwenberghe en zijn talrijke medewerkers waren best tevreden met een opkomst van 1121 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton