Wandelen langs bos, zeedijk en duinen in De Haan

Ditmaal gingen we het frisse zeetje opzoeken (dachten we). Het was er minstens even warm als in het binnenland. De start was in Sporthal Haneveld, een zeer mooie locatie met ruime parking. Een temperatuur van 22 graden en stijgend dus warm was het er wel. Aan de startzaal waren ze goed voorzien want de stoelen buiten zaten reeds vol.

We gaan van start en passeren eerst enkele gewone wegen. Hier is dit blijkbaar de gewoonte als ze weten dat er volk passeert dat ze al hun oude waren tentoonstellen om ze te verkopen. We vervolgen onze weg tot in Vlissegem dorp waar de eerste rustplaats is. Van daaruit trekken we via een verhard weggetje naar Vlissegem Put. De ‘Put van Vlissegem’ met zilt water is een trekpleister voor overwinterende watervogels. De nieuwe vogelobservatiehut staat op de westelijke oever, is 5m bij 2m en is te bereiken via een wandelpad vanaf het onthaalpunt.

De hut heeft acht kijkopeningen, waarvan één dicht bij het wateroppervlak. Op die manier krijgen zowel natuurliefhebbers, geoefende vogelaars als natuurfotografen  vanuit alle hoeken de Put in beeld. In de kijkhut bieden twee infoborden meer info over de veel voorkomende vogelsoorten. Hierna trekken we door een veldweg waar het gras twee kontjes hoog staat. En waar de temperaturen al stilletjes aan beginnen op te lopen tegen de dertig graden. Eenmaal terug op de gewone wegen naderen we de Duinbossen van den Haan. Dit geeft ons wat verfrissing.

De volgende rustpost is in een schooltje (zeeboom). Van hieruit gaan we langs de typische lanen met prachtige, witte huizen en zo komen we dan op de zeedijk terecht, deze is niet zo heel lang. We steken hierna de Koninklijke baan over en gaan door een bosje.  Zo komen we weer terug aan het sportstadium waar onze startplaats is. Het was een mooi wandeltochtje met verschillende panorama’s, bedankt aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)