Landelijke Capellegoed Ommeganck

Op donderdag 5 juli ben ik te gast bij de Ledegemse wandelclub ’t Wandel Voetje in Rollegem-Kapelle. Vanuit het O.C. De Kobbe organiseert deze club er naar jaarlijkse gewoonte zijn Capellegoed Ommeganck. Ik zou vandaag de landelijke omgeving van Rollegem-Kapelle met zijn rijk historisch patrimonium gaan verkennen.

medewerkers

Van het weer kunnen we de laatste dagen, weken, zeker niet klagen. Ook vandaag zou het warm worden met temperaturen die net niet de 30°C halen. De zon was al van de partij toen ik rond de klok van 8u30 op pad ging voor een goeie 18 km langs de vele statige herenhoeven die deze streek rijk is. De parcoursbouwer had vandaag een lussentocht uitgestippeld. Zo konden de wandelaars kiezen uit maar liefst 5 lussen. Wie ze allemaal wou wandelen had in totaal bijna 30 km op zijn teller staan. Met als gevolg dat er hier en daar wel wat overlappingen waren. Maar dat heb je nu eenmaal als je een tocht organiseert vanuit een kleine gemeente.

Op één lus na ging het iedere keer richting de kerk Sint-Jan-de-Doper aan het Sint-Jansplein. Niet ver hier vandaan ligt Het Capellehof, of hoeve Verhaeghe, het lijkt wat weggestoken maar is beslist een kijkje waard. Haar naam is nauw verbonden met de geschiedenis van de gemeente. De oudste vermelding dateert van 1561.
Het viel echt op vandaag: de gewassen hebben dorst, grote dorst! De vers geplante preiplantjes lieten hun oren hangen door de aanhoudende droogte.
De tocht gaat vandaag meermaals langs de gekende Oosthoevewandelroute. Deze 13 km-lange wandelroute vertrekt aan de kerk van Rollegem-Kapelle. Via de landelijke Soldatenweg kom je aan ‘Oosthove’, waaraan ook deze wandelroute haar naam ontleend heeft. Oosthove is de oudste hoeve van de gemeente en dateert uit 1778.

Eén van de gekendste hoeven in deze streek is het Waterpachtgoed in de gelijknamige straat in Rollegem-Kapelle. Deze prachtige hoeve was eertijds dubbel omwald en heeft twee opvallende torentjes. Zij heeft een inrijpoort die zou dateren uit de Middeleeuwen. De oudste gebouwen dateren uit 1672.
Ik herinner mij nog goed dat ik vorig jaar een fikse donderbui over mij heen kreeg, vandaag bleef het gelukkig droog.
De organisatoren van ’t Wandel Voetje konden terugblikken op een puike organisatie, waarbij de 583 opgekomen wandelaars de rustige, landelijke omgeving van de Ledegemse deelgemeente wisten te smaken.
Ik kijk al uit naar hun volgende organisatie op woensdag 3 oktober. Dan gaan we samen rode neuzen eten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier