Op ontdekking door het onbekende Brugge vanuit Sint-Andries

Het was de eerste keer dat ik deze startplaats aandeed: VTI campus Sint-Andries voor een organisatie van de Brugse Metten Wandelclub. Sint-Andries is een deelgemeente ten westen van de provinciehoofdstad Brugge. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 20,65 km² en telt 19.818 inwoners (2014). Twee bekende gebouwen zijn in ieder geval het Jan Breydelstadion (voetbal) en de gevangenis. Het is trouwens het eerste bouwwerk dat we voorbij komen op de tocht. Ik heb geopteerd voor de 12 km want het belooft weer een warme dag te worden.

 

De eerste lus van 6,5 km wordt gekenmerkt door rustige wegen al dan niet tussen bomenrijen. Het is genieten van de talrijke bloemen langs de bermen. Het gaat richting vaart Brugge-Oostende waarlangs we een hele tijd wandelen al is het uitkijken naar voorbijkomende fietstoeristen die uiteraard ook de rustige wegen opzoeken. Het kanaal is in totaal 20,9 km lang. Ongemerkt bijna komen we terecht in natuurgebied Waggelwater: circa 7 ha groot tussen de industriezone en de bocht van het kanaal Brugge-Oostende. Het is onduidelijk waar de naam Waggelwater afkomstig van is. Zo komen we terecht in de (enige) rustplaats gevestigd in ’t Werfje.

 

De 6,5 km terug doet een deel van de Brugse Vesten aan. Eerst komen we langs de Koeleweimolen: een staakmolen met gesloten voet, maalvaardige graanmolen uitgerust met twee steenkoppels en een haverpletter. Vandaar komen we terecht in een wirwar van kasseiwegen met typische rijwoningen waarvoor Brugge zo gekend is. Uiteraard kunnen ook de reien niet achterwege blijven. De doorgang van het stadspark prof. Dr. J. Sebrechts mag er ook zijn evenals het park nabij het station waar we uitkomen aan de Ezelpoort (1369), één van de vier overgebleven Brugse stadspoorten. Einde van een verrassende tocht vol afwisseling door stukjes Brugge die bij de toerist en zelfs wandelaars niet of minder bekend zijn. Mooie tocht en organisatie piekfijn in orde.

 

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)