Zomerse panoramatocht in het wandelparadijs van Heuvelland

Het voorspelde weer een warme dag te worden, dus er vroeg bij zijn was de boodschap. De Westhoekstappers hadden afspraak met de wandelaars in Ontmoetingscentrum De Fontein in De Klijte, deelgemeente van Heuvelland. De naam alleen al doet het hart van de wandelaar sneller kloppen want hier zijn ze talrijk aanwezig, de vele heuvels. Wegens de warmte opteerde ik voor de 12 km met op het menu veel groen.

 

We starten aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk, een kleine kerk voor een klein dorp gelegen aan de voet van de Scherpeberg. Het dorpje telt ruim 500 inwoners. Pas vertrokken en daar doemt het mooie landschap rond de Scherpeberg al op. Deze getuigenberg ligt tussen de Klijte en Loker, hij is 125 m hoog. Omdat hij fijn afgelijnd in het landschap ligt, kreeg hij de toepasselijke naam. Wat is het een plezier om hier rond te lopen. Prachtige panorama’s, een oase van rust tussen de velden, prachtig kleurentapijt gevormd door de talrijke bermbloemen en veel onverhard.

2018-07-08 De Klijte-17-Pano

De Rodeberg is de volgende getuigenheuvel op ons pad. Hij is 138 m hoog. Op de Noordelijke en Westelijke flank bevindt zich het Hellegatbos, waarvan de naam verwijst naar een diep ravijn onderaan de Rodeberg; helle is de streektaal voor heuvel. Uiteraard heeft de parcoursbouwer dit heerlijk stukje ingelast. Bij droog weer is het geen probleem om de heuvel te bestijgen, er zijn ook leuningen voorzien. Intussen waren we al de rustpost (Rodeberghoeve) voorbij. Even genieten van een korte pauze.

 

Het feest ging verder, het ene panorama na het andere ontrolde zich aan mijn blik. Mijn ogen vielen ook op de talrijke bloemen die druk bezet waren door bijen en vlinders. Deze beelden moesten ook vastgelegd worden uiteraard. In de verte was er een duidelijke glimp op te vangen van de typische kerktoren van Loker. Je kan hier blijven fotograferen, zo mooi is het. De tijd vloog zo voorbij en het infobordje Laatste kilometer kondigde het einde aan van een wonderlijke tocht doorheen de mooie natuur van het Heuvelland, magistraal uitgetekend. Dank aan de organiserende club voor deze beauty, het was een meesterwerkje.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton