Riemst het Mergelland van Vlaanderen

Op zondag 8 juli trokken we naar Val-Meer een deelgemeente van Riemst. Waar de Mergelstappers in samenwerking met het gemeentebestuur van Riemst, en Dhr. Mon Heynen, eigenaar van de mergelgrot, hun Mergeltocht organiseerde. Deze tocht ter herdenking van de instorting van de oude mergelgroeve van Zichem-Zussen-Bolder op 23 december 1958, waarbij 18 personen het leven lieten. Een ruime feesttent, gelegen in de schaduw van de kerktoren van Val-Meer, was de startplaats van de traditionele Mergeltocht met keuze aan wandelafstanden van 4 tot 20 km. Wij kozen voor 20 km. Eens we de bebouwde kom uit zijn belanden we in een agrarisch landschap met prachtige vergezichten.

Via stille rustige landelijke wegen, en door prachtige holle wegen gaat het verder. We passeren aan de rand van Bassenge, even de taalgrens over. Tot 1963 maakte Bitsingen nu Bassenge, deel uit van de Provincie Limburg. We passeren een bewoonde Dassenburcht, te zien aan de vers uitgegraven aarde. De Das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, een burcht genaamd. Graanvelden en akkers wisselen elkaar af, zo belanden we op de eerste rustpost. Even genieten van een welgekomen verfrissing.

We gaan verder via een landelijke weg tussen uitgestrekte graanvelden, gaat het naar de volgende heuvelrug. Bovengekomen heb je waar je ook kijkt, een schitterend panorama. We passeren de toren van Eben-Ezer een fascinerende en indrukwekkende site. Een vuurstenenconstructie, in de jaren 1960 gebouwd door de autodidactische kunstenaar Robert Garcet, op een heuvelrug in de vallei van de Jekker. Even verderop passeren we het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de instorting, nu net 60 jaar geleden. Een eventuele sanitaire stop is voorzien in de gebouwen van ‘De Roosburg’. Even verderop bereiken we de Mergelgrotten en gaan we voor de tweede maal rusten.

We brengen een bezoek aan de Mergelgrot, een indrukwekkende unieke ervaring. De ondergrondse ruimtes, ontstaan door de eeuwenlange ontginning van kalksteenblokken, werden smaakvol ingericht als fascinerende kunstgalerie. Waar cultuur, archeologie en geschiedenis zich samen een weg banen door een labyrint van kilometers gangen. Ca 200 kunstwerken in houtskool zijn aangebracht op de wanden, beeldhouwwerken in kalksteen en fossielen uit de Krijtzee, 100 miljoen jaren oud. Aan al het mooie komt een einde. We gaan verder en via rustige heuvelachtige wegen bereiken we Bolder. In Bolder passeren we een beschermd dorpsgezicht ‘Hof de Méan’, een bak-en mergelstenen gebouw. Een gevelsteen vermeldt Anno 1619. We stappen verder in de richting van Val-Meer. Met nog een laatste passage door een holle weg, bereiken we het einde van een meer dan geslaagde wandeling. We hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub De Mergelstappers, voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Jos Van Dingenen

Klik hier voor de fotoreportage Mergelgrotten

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise