Adriaan Brouwertochten onder loden zon

2018 is het Adriaan Brouwerjaar. Met deze tocht brengt de populaire wandelclub Hanske de Krijger op zaterdag 14 juli een groet aan een schilder van wereldformaat die Oudenaarde op de kaart heeft gezet. Oudenaarde heeft uiteraard heel wat toeristische troeven, maar dit jaar staat volledig in het teken van Adriaen Brouwer, de medeburger waar heel Oudenaarde trots op mag zijn! Adriaen Brouwer werd in 1605 in Oudenaarde geboren. Deze schilder en levensgenieter kende een bewogen leven, waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter en zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven centraal stonden… En daarin kon bier natuurlijk niet ontbreken.

Parcoursmeester Dirk Maes schudde maar liefst 8 verschillende schitterende parcours uit zijn mouw, gaande van 4 tot maar liefst 50 km. Deze langste tocht maakte deel uit van de Oost-Vlaamse Biergordel. Het zou vandaag opnieuw een wandelhoogdag worden door de groene ziel van de Vlaamse Ardennen. Cultuur-historisch, doorheen het stadscentrum, pittoreske dorpjes, Maarkebeekvallei, idyllische vergezichten en schitterende natuurstroken kleurden vandaag deze tocht. Alle afstanden behalve de 4 en 7 km starten met een kleine lus langs de Oude Vestingen en de Meerspoort. Al snel volgde een prachtig stukje natuur doorheen het natuureducatief gebied ‘t Spei.  Dit natuurgebiedje ligt net buiten het centrum van de stad op het grondgebied van de deelgemeenten Oudenaarde, Bevere en Leupegem. In dit dorpje met zijn opvallend Schipperskerkje mogen we vandaag 2 maal rusten in de parochiezaal.

Verharde wegen, kasseistroken, kurkdroge dreven tussen groene maïs- en graanvelden brengen on naar Etikhove waar we onze dorst lessen met een frisse ice-tea. Ondertussen beginnen de 50-km wandelaars, die zeer vroeg gestart waren, ons in te halen. Chapeau van die mannen om deze afstand af te haspelen bij temperaturen van om en bij de 30°C! Vanuit Leupegem  stappen we gezamenlijk met de andere afstanden naar abdij Maagdendale waar ons een gratis biertje of cola wordt aangeboden.  We stappen nog langs de Schelde die de stad doorkruist en heel sterk het fysisch karakter van Oudenaarde bepaalt.

DSC09477

Als afsluiter passeren we het standbeeld van Adriaan Brouwer. Het was een uitermate geslaagde editie van deze wandelklassieker met dank aan de vele vrijwillige medewerkers die een ganse dag het beste van zichzelf hebben gegeven om het de 2085 wandelaars zo aangenaam mogelijk te maken!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton