Mooie landelijke wandeling te Egem

Heel vroeg stond de zon al aan de hemel toen ik richting Egem reed. De Spartastappers Ardooie waren op het speelplein van de Vrije Gemengde Basisschool al de eieren aan het bakken, gratis aangeboden als ontbijt aan de wandelaars. Ik was van plan om de 15 km te stappen maar ik kwam snel tot andere gedachten: 12 km zou wel volstaan in deze broeiende hitte.

Egem is een deelgemeente van Pittem in de nabijheid van Tielt aan de weg Brugge-Kortrijk. Het dorp is 1025 ha groot. Er is weinig industrie, het is een woondorp waar voornamelijk land- en tuinbouw bedreven wordt alsook veeteelt. Daarom zijn er nog talrijke boerderijen. Een landelijke streek is het die verrassend veel onverharde weggetjes rond en tussen de velden te bieden heeft.  De parcoursbouwer heeft ze meesterlijk aan elkaar geregen.

Veel bezienswaardigheden zijn er niet maar de metalen tv-mast van 305 m hoog (bouwjaar 1973) hebben we van ver en heel dichtbij kunnen aanschouwen, hij domineert het landschap.

Uiteraard bewandelden we ook Pittemse grond. Er was de Plaatsmolen in de Schuiferskapellestraat, een stenen stellingmolen toebehorend aan de gemeente Pittem. Er is een gemeentelijk meerjarenplan om de molen terug maalvaardig te maken maar de restauratie zal niet vóór 2020 gebeuren.  We kwamen ook voorbij een bufferbekken dat in 2011 werd aangelegd, onderverdeeld in vier bekkens. Op de Finse piste van 1030 m lang konden we genieten van een mooi stukje natuur. Het bufferbekken werd aangelegd om wateroverlast te vermijden, dit door het regenwater tijdelijk op te houden en vervolgens vertraagd te lozen in de Breemeersbeek.

Op de 12 km waren twee verzorgde rustposten voorzien, om de 4 km ongeveer. Al bij al een zeer verzorgde wandeling in een landelijke en rustige omgeving. Dank aan de organiserende club die er een aangename, zij het snikhete, wandeldag van gemaakt hebben die erg gewaardeerd werd door de talrijk opgekomen wandelaars. Velen genoten van de barbecue.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier