Verrassend groene tocht rond natuurgebied Canisvliet te Zelzate

Alle weersvoorspellingen wezen in de richting van een dag bakken en braden, er vroeg aan beginnen was de boodschap. Een parkeerplaatsje nauwelijks 100 m van de startplaats, zoveel geluk heeft men niet iedere dag. 16 km leek mij een goede afstand om van het vele groen te genieten en anderzijds tijdig terug te zijn. Verrassend genoeg verdween de zon een tijdlang achter de wolken maar er was uiteindelijk geen tegenhouden aan.

Mijn tocht van 16 km begon in de Sint-Laureins campus TSO en bestond uit 2 rustposten: de eerste na 6,3 km in De Baeckermat (Westdorpe in Terneuzen, NL), de tweede na 7,2 km in Sint-Jan-Baptist (psychiatrisch centrum Zelzate) waarna nog 2,4 km mij restten tot het einde. De vele vrijwilligers van wandelclub De Kwartels stonden klaar om de wandelaars op te vangen. Klik hier voor uitleg omtrent Zelzate, Westdorpe (Wikipedia) en Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist (De Morgen).

2018-07-22 Zelzate-40-Pano

Het absolute hoogtepunt van de tocht was de doorgang van natuurgebied Canisvliet gesitueerd in Zeeuws-Vlaanderen. De Canisvlietse kreek (kortweg het Canisvliet) is een voormalige getijdengeul afgesloten van de Westerschelde. Restanten van deze geulen zijn kreken. De kreek met omliggende oevers met gras- en rietvelden, bos is het huidige Canisvliet. Heerlijk om met dit weer, wat beschut tegen de zon,  hier door te lopen. Gezinnen maakten dankbaar gebruik van de verschillende voorradige picknickplaatsen.

Vissers kwamen ook aan hun trekken hetzij in een tweede hoogtepunt van de tocht: de passage van de vijvers in het gemeentelijk park en dit in verschillende richtingen. Er was nog meer lekkers met verrassend veel groen en onverharde en verharde paden. Het was echt genieten op deze wandeling. De goede bepijling en uitstekende rustposten bezorgden mij en vele anderen een mooie daguitstap. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)