Genieten van het Haspengouwse landschap rond Gelinden

Vandaag hebben we onze zinnen gezet op de wandeltocht in Gelinden, een typisch Haspengouws dorpje in de buurt van Sint-Truiden. Het belooft weer een warme dag te worden, dus we zijn al vroeg op pad. Aan het vertrek in Zaal Lindenhof is er reeds veel bedrijvigheid, blijkbaar wil iedereen de warmte voor zijn.

We kiezen voor de 13km en bevinden ons al vlug in een mooi, glooiend landschap waarin een variatie aan gewassen, zoals maïs, bieten, aardappelen, granen en natuurlijk ook fruitbomen, zich afwisselen. Na 4,8 km bereiken we de rustpost, waar we na een verfrissende drank een lus doen van 4,5 km. Hier komen we eerst langs “ ‘t Skokkelpjaad” waar we een heleboel oude werktuigen, karren, fietsen, enz… kunnen bewonderen. Verder volgen we de rand van een gedeelte van het Hornebos om dan aan het voormalige Kasteel van Bovelingen te arriveren, een gebouw dat nu in gebruik is door diverse diensten. De oudst gekende eigenaar was Jan van Schalkhoven, vermeld in 1390. Ook staat er nog een grote voormalige boerderij behorend bij het kasteel.

Tegenover het kasteel wandelen we dan door een prachtige dreef, de “Rode Dreef”, om daarna terug op de rustpost aan te komen. Na een inwendige versterking zetten we de tocht voort en komen tijdens dit laatste gedeelte door prachtige natuurgebieden. Eerst komen we door natuurreservaat “Egoven”, een beemdgebied langs de Kasteelbeek, die even verder uitloopt in de Herk. We volgen het smalle paadje langs de Herk en zien achtereenvolgens de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek en de Molenbeek in de Herk vloeien. Het volgende natuurreservaat is het Overbroek, een oase waar tal van kalk minnende planten een toevlucht vinden. Men kan er ook mergel (=zandsteen) aantreffen. Dit bosrijk en schaduwrijk paadje beschut ons goed tegen de warme zonnestralen die nu toch stilaan de temperatuur naar 30° doen stijgen.

Maar het vertrekpunt komt weer in zicht en we kunnen beamen dat dit weer een zeer mooie tocht was. Na een lekker stuk taart en een fris streekbiertje keren we weer voldaan huiswaarts. Bedankt bestuur en medewerkers van Aviat St. Truiden voor de prachtige organisatie en perfecte uitpijling van deze prachtige tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Theo Vallons