Grenzeloze natuurwandeling in Wortel

Grensgemeente Wortel, een deelgemeente van Hoogstraten, gelegen in de Antwerpse Noorderkempen vormde vandaag de uitvalsbasis van de traditionele 24e Gemelwandeling. Een organisatie van wandelclub KVG Stappers Hoogstraten. Inschrijving en starten gebeurde vanuit de plaatselijke parochiezaal. Met keuze aan afstanden van 5 tot 42 km. We vertrekken in de richting van Wortel-kolonie, een ca 400 ha groot natuurgebied. Ooit een kolonie voor landlopers. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af. We stappen via prachtige dreven, langs het vroegere landloperskerkhof, om wat verderop het Bootjesven te bereiken. Stilaan komt de rustpost De Slinger in ’t zicht.

We stappen verder via stille landelijke wegen, afwisselend door bos, akkers en langs graslanden waarin hooglandrunderen grazen. Even verderop bereiken we het Graafbos. In de 17de eeuw was het domein eigendom van de Graaf van Hoogstraten. Toen kreeg het de naam “des Heeren Graven Bosschen”. We doorkruisen dit prachtige bos, voor we kunnen gaan genieten van een welverdiende rustpauze.

Na rustpauze gaat het verder. Een smal zanderig bospaadje stuurt ons naar de vallei van het Merkske. Een bijriviertje van de Mark, het slingert zich als een lint door het beekdal, en trekt zich van Nederland en België niets aan, je kan hier zonder te beseffen in het buitenland belanden. Grenzeloos, zoals de natuur geen grenzen kent. We bereiken de Vossenberg, een in 1957 afgegraven kasteelberg uit de 11e of 12e eeuw. Het was een kunstmatige opgeworpen heuvel met daarop een woontoren van een plaatselijke heer.

We stappen verder richting Witte Kei, een grenssteen tussen de gemeente Hoogstraten (Wortel), Merksplas en Baarle-Hertog. Even verderop bereiken we terug het domein van Wortel-Kolonie en de rustpost. We gaan verder langs rustige stille wegen, langs de achterkant van het Gemelslot (gevangenis) van Hoogstraten terug naar de startzaal. Einde van een prachtige natuurwandeling rond Wortel en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub KVG Stappers Hoogstraten voor deze prachtige organisatie. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Jos Van Dingenen