Prachtige natuurwandeling te Everbeek, onovertroffen topper!

Het ging nog maar eens richting Vlaamse Ardennen meer bepaald richting Brakel en specifiek naar zijn deelgemeente Everbeek. De start werd gegeven in buurthuis Cordenuit aan de kerk Everbeek-Beneden. Eigenlijk was het meer een buitengebeuren, er leek wel een Vlaamse kermis opgeslagen waarin de organiserende club Everbeekse Wandeltochten vzw letterlijk en figuurlijk zijn tenten neergezet had. Met het schitterende weer was dit uiteraard een schitterend idee.

 

Everbeek is een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Brakel. Everbeek ligt in het zuiden van de provincie, tegen de grens met Wallonië en de Denderstreek. De oude dorpskern ligt in het zuiden van de deelgemeente, en wordt Everbeek-Beneden genoemd, dit was de startplaats vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Everbeek is een woondorp met vooral landbouw en de teelt van geneeskrachtige planten. Grootte: 1349 ha en een kleine 2000 inwoners.

 

Everbeek ligt in de Vlaamse Ardennen. Dit doet de harten van veel wandelaars meteen sneller kloppen want het is een prachtstreek met veel golvingen en bosgedeelten. Mijn wandeling van 18,6 km bestond uit drie stukken van telkens circa 6 km met twee goede rustposten. De drie delen waren wel identiek maar er zaten geen zwakke gedeelten in: een aaneenrijging van onverharde paden in een autoluwe omgeving met fascinerende vergezichten. Het was zeker geen makkelijk parcours, sommige hellingen waren steil maar des te mooier. De parcoursbouwer verdient een dikke pluim want hij maakte er een kunstwerkje van, het was een droomparcours.

 

Moe maar tevreden nam ik plaats aan de tafels onder de witte tenten, het zat goed vol. De wandelaars bleven ook wat langer zitten om te genieten van een schaduwrijk plaatsje. Minpuntjes waren er echt niet, vakwerk was het deze ongeëvenaarde tocht. Hartelijk dank aan de organiserende club en al zijn medewerkers die zorgden voor een feilloos verloop en een aangename wandeldag in de Vlaamse Ardennen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)