Wandelen met vlas door en rond Grammene

Wandelclub Natuurvrienden Deinze hield vandaag zijn 22ste Vlastocht vanuit Grammene. Dit is een deelgemeente van Deinze in Oost-Vlaanderen. De startzaal was terug zaal Leiezicht, vlakbij de kerk van Grammene. De keuze aan afstanden van 6 – 10 – 15 en 20 km met veel landelijke natuur en rustige parcours.

Grammene is een landelijk dorp aan de Leie. De Leie speelde vroeger in de verwerking van het vlas, een speciale rol als Golden River. Het geheim van het Leiewater ligt aan het trage debiet van de stroom, en het ontbreken van kalk en ijzer. Vlas kreeg na zijn talrijke schakeringen van groen, bebloemd of niet, een rosgele kleur. Vandaar de naam van de Golden River. Voor de parcours was het landelijk wandelen langs nieuwe wegen, knuppelpaden, ook over onverharde wegen, naar zoveel mogelijk natuur. In het natuurgebied van de Vondelbeek met zijn unieke flora, was het fris wandelen bij deze tropische temperaturen.

img_9183

Aan de rustpost Vlasschuur in Gottem (ook het Vlasdorp genoemd), kon de wandelaar het kunstwerk, de Vlasser bewonderen. Gottem is een lieflijk dorp aan de samenvloeiing van de Oude Leiearm en de Mandelbeek. Het Gottems natuurgebied was ook een groene parel, waar het heerlijk wandelen was. De Leieoever, met kouters en meanders, was het laatste stukje natuur van deze tocht. En langs de Oude Leie met zijn prachtige zichten, stapten we over de geklasseerde spoorwegbrug terug richting Grammene. Het was broeiheet, en geen zuchtje wind.

In de startzaal dankten we de vele vrijwilligers van de Natuurvrienden Deinze. Het was een top tocht, met veel zon (wel wat heet), maar veel water drinken was een must. De wandelaars kregen groene natuur, rustige wegen, en een gevarieerd parcours. De coupe Natuurvrienden aardbeien smaakte super… Proficiat Luc en alle medewerkers. Dank aan de 1278 wandelaars voor jullie komst.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem