Natuurwandeling doorheen het pittoreske Vinderhoute

Weer warme dag voorspeld, dus ging ik vroeg op weg richting Vinderhoute. Naast de startzaal gemeentelijk centrum werd een grote weide vrijgehouden voor de aanrijdende wandelaars, hier parkeren was een luxe. Wandelclub Reigerstappers Vinderhoute was klaar om de vele wandelaars te ontvangen. Ik opteerde voor de 16,5 km met de twee rustposten in de Gemeentelijke Basisschool Vinderhoute en ’t Geestje in Mariakerke. Ik maakte mij op voor deze jubileumeditie voor 40 jaar Reigerstappers met traktaat voor een ijsje onderweg.

Vinderhoute is een dorpje, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lovendegem. Het is 3,66 km² groot en telde op 1 januari 2002 1321 inwoners. De gemeente bevat enkele kastelen, vandaar de naam van deze tocht. Kasteel Ten Velde en het neoclassistisch Herenhuis zijn twee fraaie gebouwen die we voorbijkomen. Andere bezienswaardige gebouwen die we op deze tocht tegenkomen zijn: de Sint-Bavokerk in Vinderhoute en de Onze-Lieve-Vrouw-geboortekerk in Mariakerke. De ronde, stenen korenwindmolen kreeg de naam Van Vlaenderensmolen.

Maar er was voornamelijk natuur op deze tocht. Het landschapspark Groene Velden (17 ha) en Bufferbos (4 ha) is een groene oase van 21 ha, een gevarieerd landschap met moerasjes, bos en vijver. Aantrekkelijk is de houten loopbrug die we overgestoken hebben. De tocht was zeer afwisselend met veel stukken onverhard doorheen een landelijke omgeving. Al bij al een heerlijke wandeldag in het Meetjesland. Dank aan de organiserende club voor een vlekkeloos verloop, mooie rustposten, vlotte bediening en hartelijke ontvangst.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)