Oorlogsverleden rond Kesselt

Wandelclub WSV De Sparrentrippers organiseerde hun jaarlijkse oogsttocht. Het vertrek van de wandeling ging door in het O.C. De Helle in Kesselt (Lanaken). Het is een kerkdorpje in Limburg vlak tegen de Nederlandse grens van Maastricht. De wandeling ging door de mooiste stukken van Vroenhoven (Riemst) en Veldwezelt (Lanaken).

Kesselt 8-8-2018 095Eerst wandelde ik de lus van de 10 km. Via de Meiboomstraat wandel je op de Canne Riemst plateau tussen open velden met verre uitzichten. Je wandelt langs de verschroeide maisvelden, suikerbieten en aardappelvelden die erg geleden hebben onder de extreme temperaturen van de laatste tijd. Na een poosje wandel je het centrum van Vroenhoven binnen en passeer je de brasserie de smokkelhoeve, deze ligt vlakbij de grens tussen Nederland en Vlaanderen. De brug van Vroenhoven zie je dichterbij komen, met als achtergrond het centrum van Maastricht. Sinds enkele jaren is de brug van Vroenhoven een belevingscentrum geworden over de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart. Op 10 mei 1940 startte de invasie van de Duitse troepen aan de brug van Vroenhoven.

Over het Kanaal zie je een stukje Maastricht je wandelt op een kaarsrechte Romeinse weg. Zo nader je stilaan de 10 km. Na een korte pauze doe ik nog de 8 km. Je wandelt door het dorp Hees via de Hazendansweg en je wandelt afwisselend de natuur en velden in, waar het heerlijk vertoeven is. En zo kom je uit in Veldwezelt. Met het indraaien van de Hoeveweg wandel je op de dijk dat Kessel Kip wordt genoemd. De dijk is ontstaan bij het uitgraven van het Albertkanaal. Daarna is het nog heerlijk wandelen tot aan de zaal. Dankjewel aan de wandelclub De Sparrentrippers voor de mooie wandeldag en voor de gastvrijheid.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)