Fruitig Haspengouw te Kortessem

Wandelclub WSV Iris Kortessem organiseerde in hun eigen gemeente de jaarlijkse vakantietocht. Vele vroege wandelaars passeerden al de inschrijvingstafel via de ruime zaal Mozaïek. Alle afstanden gingen langs de fruitplantages en veel verscholen natuurschoon.

Kortessem 12-8-2018 109Je wandelt eerst langs de kerk van Kortessem en enkele prachtige opgemaakte boerderijtjes. Bij het nemen van een smal veldwegje wandel je in de mooie vallei van de Winterbeek. Tussendoor passeer je een leuk natuurspeelplek voor de kinderen het Hemelspark. Eens uit het mooie natuurstuk zit je tussen de fruitplantages. De meters hoge fruitboxen staan al klaar. De appelen en de peren hangen te blozen aan de bomen klaar voor de pluk die binnenkort gaat beginnen. Vanuit de gemeente Kortessem wandel je het pittoreske dorp Wintershoven in. Het dorpje behoort bij Kortessem en ligt aan de Mombeek. Verderop kijk je naar de St-Pietersbandenkerk. Al in de 7de eeuw was de kerk opgetrokken in leem en hout. Later zijn er verbouwingswerken gebeurd en bijgebouwd.

Voorbij de kerk wandel je nog in een mooi natuurgebied om zo de tussenstop te bereiken. Na wat rust wandel je in de richting van Vliermaalrood. Verder bereik je de konijnenboomgaard. Alweer een mooi stuk natuur. Je wandelt langs de nationale Boomgaarden stichting op Den Enkelenberg. Van daaruit kan je de verschillende oude rassen van hoogstamfruit bewonderen. Het laatste stuk wandel je in open velden waar de tuinstekken van allerlei struikjes mooi geplant staan. Verderop staan nog veel tunnels waar aardbeien instaan klaar voor de pluk. Zo kwam je aan het einde van een mooie wandeling. Een afwisseling van bezienswaardigheden dat Haspengouw te bieden heeft. Bedankt aan de afpijlers en gastvrijheid.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)