Ontdekken en genieten van de Meersen

In Oost-Vlaanderen, in het dorp Kalken, hield wandelclub Postiljon Merelbeke, zijn jaarlijkse Kalkense Meersentocht. De Meersen zijn een erkend natuurreservaat van  ruim 800 hec. groot. Vanuit de startzaal Skala te Kalken kon de wandelaar genieten van een unieke natuur.

img_9218

Deze Kalkense Meersen zijn één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen. Ze zijn laag gelegen, met nat hooi en graslanden, sloten en grachten. Natuurlijke kunstwerken zijn het, met langs de weilanden statige knotwilgen. Het was wandelen, met veel rust en stilte, groen en de Schelde. Deze rivier beïnvloedt deze mooie natuur. Maar door werken, werd een gedeelte van het parcours aangepast.

Het Sigmaplan heeft men hier op de Kalkense Meersen moeten toepassen. Twee principes: langs de Schelde en haar zijrivieren werden de dijken verhoogd en verstevigd. Het tweede, in het ganse gebied zijn er gecontroleerde overstromingsgebieden om het water te bergen. Het Sigmaplan is ruimte voor het water. Een bescherming tegen overstromingen in deze gebieden. Vandaar dat er plassen, slikken en schorren, en natte hooilanden zijn, met een fenomenale fauna en flora. Dagelijks stroomt er een kleine hoeveelheid water in dit gebied, op het ritme van eb en vloed. Van op de Scheldedijk had men als wandelaar een prachtig zicht op het meersengebied.

Dank aan alle vrijwilligers van wandelclub Postiljon voor deze organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem