Natuurparel in bosrijke omgeving te Zillebeke

Wandelclub Nooit Moe Boezinge was klaar voor zijn traditionele Harmoniewandeling met start in O.C. In ’t Riet te Zillebeke. Ik was er vroeg bij maar helaas de nabijgelegen parking stond al helemaal vol, dan maar even verder. Het betekende dat er al veel wandelaars de weg op waren. Er was keuze tussen 6 afstanden, ik koos voor de 16 km met twee rustposten: Landuyt en de Provincie waar ik telkens twee keer langs moest. Er lag heel wat groen op mij te wachten. Er was ook nog een extra lus van 7 km met bezoek aan de oorlogsbeeldjes op domein Palingbeek.

De tocht werd gekenmerkt door rustige autoluwe wegen langs enkele oorlogsmonumenten en een belangrijke passage door de Gasthuisbossen. Maple Copse Cemetery is een minder gekend militaire begraafplaats op het grondgebied van Zillebeke. Hier worden 308 doden herdacht die slachtoffer werden tijdens de loopgravenoorlog in WO I. Een ander gedenkteken werd opgericht ter herdenking van de Slag van Mont Sorrel bij Hill 62 de welke plaats vond van 2 tot 13 juni 1916 in de Ypres Salient.

Provinciaal domein Gasthuisbossen ligt op de heuvelkam van de Ieperboog op de waterscheidingslijn van de Leie en de IJzer. Het domein is meer dan 200 ha groot en is Europees beschermd. Wat deed het goed om hier in de schaduw van de bomen rond te dwalen genietend van de mooie natuurrijkdom. Eens het bos uit lieten de zonnestralen zich al goed voelen, gelukkig stond er een lichte wind.

De geïnteresseerden konden een speciale lus maken naar de Palingbeek waar de indrukwekkende land of art installatie ComingWorldRememberMe herinnert aan de zinloosheid van de oorlog op de Bluff, de plaats waar het zwaarst gevochten werd. 600.000 kleien beeldjes staan tussen twee grote kunstwerken van Koen Vanmechelen. De beeldjes stellen 600.000 slachtoffers voor.

Palingbeek_kunstwerk 00 - kopie

Einde van een zeer genietbare en boeiende wandeling doorheen een mooie en bosrijke streek. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)