Ronde van Vlaanderen voor wandelaars

Onder leiding van voorzitter José Deschaumes staan de 57 medewerkers van wandelclub Hanske De Krijger klaar om de duizenden wandelaars te begroeten in de stad waar De Ronde thuis is niet alleen voor de coureurs maar ook voor de wandelaars vandaag. Een nieuw concept dit jaar in de Ronde van Vlaanderen is dat de stappers (een 500-tal) van de 24 & 30km met een bus worden vervoerd naar Kerkhove zodat ze ook de echte finale van de wielerklassieker kunnen meemaken.

De rest van de afstanden vertrekken vanuit de startzaal naar het Liedtspark met zijn volkstuintjes om afscheid te nemen van de kleinste afstand die naar het centrum trekken. De anderen gaan de voetgangersbrug over, en wandelen langs de jachthaven rond de stad van Adriaan Brouwer naar het dorpje ernaast met name Leupegem voor de rustpost. Dit is ook de voet van de heuvelzone waar de grootste afstanden kennis mee maken beginnend met een passage door het Koppenbergbos naar het oud kapelleke van Melden waar medewerkers ons bedienen.

We wandelen langs een oude Scheldearm te Meerse nu nog relatief vlakke stukken vooraleer het zware werk met de beklimming van de Oude Kwaremont naar het dorpsplein. De 30 & 45km- stappers dokkeren over de gehele strook net zoals de wielrenners maar nu zonder die megatenten gevolgd door de Ronde van Vlaanderenstraat waar de oud-renners op de grond zijn aangebracht alsook het monument van Karel van Wijnendaele, de stichter van de Wielerronde te bekijken is.

We steken de taalgrens over om te kunnen genieten van de passage door het Kluisbos vooraleer onze weg terug te vatten omhoog net zoals vele mountainbikers die vandaag hun Ronde van Vlaanderen racen, waar we natuurlijk respect hebben voor elkaar, naar de rustpost van daarnet op het dorpsplein. Hier in de streek liggen er ook nog 2 puisten die beklommen moeten worden met name de Patersberg alsook de Koppenberg (de reus van Melden) elk op zijn eigen tempo natuurlijk.

Vanaf nu is het allemaal vlak wandelend naast de Schelde terug naar het centrum waar we eventjes wachten tot de brug weer beneden is vooraleer via de Grote Markt dichtbij het bezoekerscentrum Ronde van Vlaanderen nog eventjes wandelen doorheen recreatiedomein De Donk naast de spoorlijn terug naar de startzaal waar Herman de Croo de inrichtende club een bezoekje heeft gebracht. Met een deelnemersaantal van 2296 kunnen ze tevreden terugblikken op een geslaagde editie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)