Natuurwandeling rondom de Mijnterril van Beringen

Voor onze midweekse wandeling trokken we naar Limburg, welbepaald naar Koersel, een deelgemeente van Beringen. Waar wandelclub De Mijnlamp Beringen de Lus van het Zwarte Goud organiseerde. Een ode aan het vroegere mijnwerkersbestaan. De Vip-Kantine in het Mijnstadion van Beringen, fungeerde als inschrijving en startplaats. De wandelaars konden kiezen uit 4 afstanden, van 4-6-12 en 21 km, wij kozen voor de 21 km. Na al de hitte van de voorbije dagen, belooft het een aangename wandeling te worden.

We vertrekken naast een oude spoorbaan, een overblijfsel van het vroegere mijnwerkersleven. Verder wandelend in de richting van het natuurgebied Staleikerheide, Vossenberg. We doorkruisen het bos draaien en keren op smalle bospaadjes, afwisselend met rustige landelijke veldwegen, tot we de rustpost in Beverlo bereiken. De wandelaars van de kleinere afstanden, keren terug naar Koersel. Wij beginnen aan een lus van 7,5 km. Het was genieten van het begin tot het einde, de enkele wandelaars die we ontmoeten op deze lus, waren uiterst tevreden.

Na rust gaat het verder. Via rustige verharde, en onverharde wegeltjes en paadjes, komt de mijnterril van Beringen in ’t zicht. Deze laten we links liggen, we zijn al meerdere keren boven geweest. We sluiten onze wandeling af met nog een bezoek aan de Beringse mijnsite Be-Mine. Nergens anders is het mijnerfgoed zo goed bewaard gebleven. Verder stappen we door de Mijncité, langs de vroegere mijnwerkerswoningen, en naast het casino, zo bereiken we terug het Mijnstadion en de startzaal. Einde van een prachtige wandeling rondom Beringen-Koersel en omgeving. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze prachtige organisatie. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen