Aangename landelijke wandeling in Oosterzele

WSV Land van Rhode organiseerde voor de tweede keer de Oogsttocht met start in den amb8 in de industriezone van Oosterzele. Aangezien de 15de augustus een feestdag is, was er plaats genoeg om de wagen kwijt te geraken. Tegen 8u liep het al goed vol. Het zou een aangename wandeldag worden met weinig zon en verdraagbare temperatuur. Er werden vijf afstanden aangeboden tussen 6 en 21 km, ik opteerde voor de 15 km.

                            2018-08-15 Oosterzele-7

Oosterzele ligt in Oost-Vlaanderen tussen Gent en Zottegem met doorgang naar de Vlaamse Ardennen. De hoofdgemeente telt 13.446 inwoners (1 januari 2013), de oppervlakte bedraagt 43,12 km². De inwoners worden Oosterzelenaars genoemd. De hoofdgemeente telt niet minder dan zes deelgemeenten: Balegem, Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele en Scheldewindeke. Oosterzele heeft de dichtste treinstations op de spoorlijn Gent-Zottegem.

Mijn tocht werd gekenmerkt door drie lussen en twee rustpauzes op één controlepost. De ganse tocht, maar voornamelijk het eerste stuk, was een aaneenschakeling van autoluwe wegen, rustige onverharde wegeltjes en paadjes, tegelpaden, een stukje dwars door een maïsveld. Verrassend hoe talrijk ze waren deze parels, een trektocht doorheen een mooie natuur. Het was echt genieten, plaatjes maken was niet zo moeilijk en de wandelaars waren talrijk.

Oosterzele is voornamelijk bekend als molengemeente, met twee stenen en twee watermolens maar het is ook een bunkergemeente. We kwamen langs een viertal bunkers die deel uitmaken van het Bruggenhoofd Gent, een verdedigingslinie uit het midden van de jaren 1930. Voor wie er alles wil over weten, klik op www.bunkergordel.be. Meer dan de moeite, er werd zelfs een bunkerwandelroute uitgestippeld.

De tijd ging geruisloos voorbij en zo kwam er een einde aan een prachtige wandeling doorheen de gemeente Oosterzele. Alles was piekfijn in orde.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere