Doorheen het paarse hart van Limburg

Vandaag trekken we naar Zonhoven in de provincie Limburg. Het noordoostelijke deel van de gemeente behoort tot het Limburgs Hoog Plateau, in zuidwestelijke richting ligt het vijvergebied dat tot de Demervallei behoort. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub O.K. 50 hun Heidetocht. Gemeenschapscentrum Tentakel was de vertrekplaats van de traditionele Heidetocht. De wandelaars konden kiezen uit 5 verschillende afstanden, van 4 – 6 – 8 – 12 en 18 km, afstanden waren onderling combineerbaar. Wij kiezen voor een trip van 18 km.

Eens de bebouwde kom uit, bereiken we al snel het natuurgebied Molenheide. Een voormalig oefenterrein van het Belgisch leger, met een omvang van ruim 1500 ha. Samen met het natuurreservaat Teut-Ten Haagdoorn, is het een van Limburgs uiterst waardevolle gebieden. Bestaande uit droge en natte heide, veen, schrale graslanden, vennen, dennenbestanden en loofhoutbossen. We doorkruisen dit prachtig heidelandschap. Stappend over zanderige wegen en door uitgestrekte dennenbossen. Waarna even verderop, een hoger gelegen fietspad, ons naar de rustpost voert. Vanop het fietspad is het heerlijk genieten van de prachtige vergezichten.

Na rust beginnen we aan een lus van ca 6,5 km, doorheen het 302 ha grote natuurgebied De Teut. Het gebied vormt een geheel met het natuurgebied Ten Haagdoornheide. De heide had ook hier, veel te lijden gekregen door de hitte van de laatste weken. Toch bleef het volop genieten van dit verbazend stukje natuur. Wat verderop mogen we terug gaan rusten.

Na de rust gaat het verder richting Zonhoven, via rustige verharde en onverharde wegeltjes en paadjes. We wijken even af van het parcours, om een bezoek te brengen aan de geheimzinnige Holsteen. Aan al het mooie komt een einde. Met nog een laatste passage door een heidegebied, bereiken we het einde van een meer dan geslaagde wandeling. We hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur, en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie. Dit was puur wandelplezier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen