Met de Chatons op museumtocht in Ronse

Wandelclub De Chatons uit Ronse staat steevast garant voor weergaloze wandeltochten in en rond de koninginnenstad der Vlaamse Ardennen. Vandaag stond een heuse Hoogzomermuseumtocht op hun programma. Start en aankomst was voorzien in het KSO Glorieux langs de Glorieuxlaan. Het zou vandaag een aangenaam wandelweertje worden en de parcourmeester had best wel een pittig parcours uitgestippeld. Na de nodige inschrijvingsformaliteiten en het nemen van een groepsfoto van de vele medewerkers, werden we de weg opgestuurd, we gaan vandaag voor een trip van 21 km.

DSC00398

De parcoursmeester stuurde ons na een eerste pittige helling richting Bois Joly, één van de rijkste bronbossen uit de streek, en een geschikte plaats voor een boswandeling in elk seizoen. Enkel de aangelegde vijver en een namaak-menhir herinneren nog aan het verleden van dit bos. De naam van de tocht was Hoogzomermuseumtocht, maar vandaag was het toch ook nog volop genieten van de schitterende natuur hier, altijd uitkijkend op een prachtig golvend landschap. De tocht gaat richting Maarkedal met zijn mooie korenmolen Ter Hengst. Best grillig schoven we op langs meerdere groenrijke hellingen.

Tijdens deze tocht mochten we 2x rusten in de Decrolyschool, of G.O. Broecke. We doen vandaag ook het Malanderpark aan. Dit park is gelegen langs één van de bijzonderste invalswegen van de stad. Op het hoogste punt werd bij de opening een gedenksteen met zonnewijzer geplaatst. Bij helder weer geniet je van een adembenemend panoramisch uitzicht over het dal waarin het stadscentrum van Ronse ligt en tot over de taalgrens. Het is heerlijk genieten van de prachtige vergezichten die deze streek rijk is. De plejade van heerlijke voetwegeltjes wordt verdergezet, mooie panorama’s krijgen we opnieuw te zien terwijl we langs fraaie, maar ook minder smaakvolle woningen passeren.

De échte serieuze kuitenbijters vonden we terug op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, de Hotonberg, 145 m hoog. We klimmen, puffen en dalen doorheen het vlakbij gelegen natuurgebied Hotond-Scherpenberg, een parel om er te wandelen.
Maar een museumtocht zonder museums zou geen museumtocht zijn, niet?
De Romaanse St. Hermescrypte en het Folklore- en Textielmuseum Musten vallen zeker en vast in onze smaak. Iedere wandelaar kon op vertoon van hun inschrijvingskaart er een gratis bezoekje brengen.

We hebben vandaag genoten van een prachtige maar pittige wandeltocht, de 961 naar Ronse afgezakte wandelaars waren best tevreden.
Chapeau aan de voltallige ploeg van de Chatons, alles was piekfijn tot in de kleinste details verzorgd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton