West-Vlaanderen wandelt te Ruiselede was een parel

Zaal Sport en Spel (naast de Sporthal) te Ruiselede was the place to be. WSV De Molenstappers organiseerde het West-Vlaams wandelevenement, tevens kermistocht. Er vroeg bij zijn was de boodschap want er werd veel volk verwacht. Het zou ideaal wandelweer worden na de overdreven hittedagen. Ik opteerde voor de 20,7 km, één van de liefst 9 afstanden die aangeboden werden.

Ruiselede ligt op de grens met Oost-Vlaanderen. De gemeente is 30,2 km² groot en telt 5.387 inwoners (01/01/2018). Het is voornamelijk een woondorp met veel landbouwbedrijvigheid. De gemeente heeft twee parochies: Kruiskerke en Doomkerke. Ruiselede heeft bezienswaardigheden en veel natuur en bos.

Ik som kort enkele bezienswaardigheden op die we voorbij kwamen. In het begin van de tocht kwamen wij twee molens tegen: Hostensmolen (controlepost) en de Knokmolen. Voorts waren er heel wat fraaie boerderijen w.o. de hoeve Schoonberg en hoeve Vossenholle. Ook heel wat kapelletjes w.o. de Ommegangkapel Vijfde Wee. De kloosterhof Zusters O.L.V. van Zeven Weeën was ook lovenswaardig. Op het laatst was het centrum aan de beurt met de Onze-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk. Recht tegenover de kerk bevindt zich het fraaie neo-gotische gemeentehuis. Ook het Monument voor Oorlogsslachtoffers is vlak in de buurt. Op het Polenplein vinden wij het beeldwerk van Jef Claerhout: Wachten op de tram.

Maar wie Ruiselede zegt, denkt meteen aan de Vorte Bossen  en ander bosgebied, zowel openbaar als privé. De parcoursbouwer had er heel wat onverhard en  bosgebied in gestoken, we kwamen doorheen verschillende stukken die privé waren. Landbouwwegen, dreven, kerkwegels waren talrijk aanwezig. De tocht was prima verzorgd, tot in het detail zowel qua parcours als accommodatie. Niet minder dan vier uiterst verzorgde rustposten (waar heb je dat nog?) ben ik tegengekomen naast plaatsen waar gratis toegift bekomen werd. Woorden van lof schieten mij te kort om alles te beschrijven maar het was goed, ja zeer goed. Dank aan de 105 medewerkers van de Molenstappers die zorgden voor een droom van een organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)