Landelijke wandeling doorheen de tabakstreek te Wervik

Het voorlaatste weekend van de zomervakantie wordt een tent opgetrokken op het plein van de Mote Molenmeersen te Wervik voor de driedaagse Boerenkermis. Er zijn tal van activiteiten voorzien w.o. reeds voor de 13de keer een wandeltocht. De Wervikse Wandelsportvereniging slaat er dan op zijn beurt figuurlijk de tenten op. Ik waande mij even op een plaats met groene en paarse lichtjes in den donker maar de medewerkers waren wel degelijk op post aan de inschrijvingstafel vooraan de tent. Ik maakte mij op voor mijn tocht van 12 km met rustpost te Kruiseke.

Warm was het niet, voor het eerst sedert lang hield ik mijn trainingsvest aan, de zon was evenmin van de partij al deed ze pogingen om geregeld een gaatje door het wolkendek te boren, echt wandelweer zeg maar. De tocht liep langs rustige, landelijke wegen met veel onverhard al dan niet met gras begroeid. De Mote-Molenmeersen is een van de groenste woonwijken van Wervik. De Sint-Jansbeek is een corridor tussen de woonwijk en de Sint-Jozefparochie. Pittoreske landwegeltjes zijn over het landschap verspreid en gunnen een blik op het golvend landschap van de Leievallei.

2018-08-25 Wervik-19-2

Na 6,5 km kom ik op de rustpost in ’t Visputje te Kruiseke. Dit is een andere wijk van Wervik. We volgen voor een stuk de Kruiseke wandelroute, een parel van onverharde wegeltjes in een landschap van complete rust. In de verte tekenen de contouren van een molen zich af, het is de Ma Campagnemolen of Kruisekemolen, een typische windmolen die al rond 1225 zou bestaan hebben. Na 6,1 km komt het einde stilaan in zicht, misschien wel op tijd om de regen voor te zijn. Dank aan de organiserende club voor een vlekkeloos verloop en goede organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier