Topeditie Vierdaagse van de IJzer lokt 9744 wandelaars naar de Westhoek

Dit jaar werd van 21 tot 24 augustus de 46ste editie van het wandelevenement de Vierdaagse van de IJzer georganiseerd. Vier dagen lang konden wandelaars uit het hele land wandelen in de Westhoek op verschillende afstanden. Net als elk jaar mochten de wandelaars de jaarlijkse vernieuwde omlopen van 8, 16, 24 en 32 kilometer ontdekken in de prachtige Westhoek. De herdenkingen in het kader van het einde van de Eerste Wereldoorlog vormden dit jaar de rode draad door dit unieke wandelevenement. Voor heel wat mensen was het een blij weerzien: stralende gezichten, een omhelzing, handjes schudden. De Vierdaagse lijkt wel één grote wandelfamilie. Maar hier in de Westhoek met de Vierdaagse lijkt het wel één grote reünie. De weergoden waren ons goedgezind, het was iedere dag een ideaal wandelweertje!

DSC01048

De Vierdaagse van de IJzer werd om 8.30u op gang geschoten aan de Sint-Niklaaskerk te Oostduinkerke. De omloop van de eerste wandeldag liep over het grondgebied van Nieuwpoort, de laatste stad op het Westelijk Front van de Eerste Wereldoorlog. Via het natuurgebied IJzermonding ging het richting Lombardsijde. Hier wandelden we kris kras, op en neer doorheen het mooie duinengebied van het militaire kamp. Ook dit jaar zorgde de Orde van de Paardevisser voor een superieure garnaalsoep.  De eerste dag eindigde, na een jaar onderbreking opnieuw in de Peerdevisscher.

Op woensdag werd het startschot opnieuw gegeven op de vernieuwde Grote Markt van Diksmuide. Het werd een rustige wandeldag langs de IJzertoren en de blote polders richting de piepkleine deelgemeenten Lampernisse, Stuivenskerke, OudeKapelle en Kaaskerke. Ook vandaag herinneren ons ettelijke oorlogsplaatsen aan de strijd van vier jaar hevige oorlog. Met dank aan het @warheritage wandelden we door Dodengang.

De derde dag werd traditioneel gestart in de Hoppestad Poperinge. De organisatoren kozen dit jaar gedecideerd voor het kunstdorpje Watou.  Met de Lyssenthoek Military Cemetery en het grensdorpje Abele stappen we langs de schreve. Er volgt eveneens een heerlijke passage doorheen het Helleketelbos, een niet zo onheilspellende naam als doet vermoeden. De omloop 32 km mocht vandaag ook doorheen het bedrijf ‘Made in Inox’ stappen. Het bedrijf vertelt al 4 generaties verhalen in Inox. We namen eventjes de tijd om de productie en de oude smidse te bewonderen. Dorst hadden we vandaag zeker niet. In Leroy Breweries Watou werd ons een Poperings Hommelbiertje aangeboden. In Brouwerij St.Bernardus mochten we proeven van een lekker bruintje of tripel.

De start van de 4e en meteen de  laatste wandeldag vond traditioneel plaats op de Grote Markt van Ieper om 8.00u stipt. Het werd een herinneringstocht langsheen het landschap van “Ypres Salient” richting Wijtschate en Mesen met zijn Ierse Vredestoren. Een prachtig stukje natuur volgde doorheen het Provinciaal domein de Palingbeek alwaar 600.000 beeldjes van de CWXRM, of Coming World Remember Me, het landschap sieren.

Na de tocht vond nog de speciale Last Post onder de Menenpoort plaats. Onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht volgde het slotdefilé van alle deelnemers op de Grote Markt van Ieper, uitgegroeid tot begrip en symbool van de Grote Oorlog.

Fotoreportages dag 1 – Oostduinkerke

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem

Fotoreportages dag 2 – Diksmuide

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem

Fotoreportages dag 3 – Poperinge

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem

Fotoreportages dag 4 – Ieper

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton
Klik hier voor de fotoreportage van Jos Van Dingenen