Einde vakantie

Eind augustus, zomervakantie zo goed als gedaan, de (klein)kinderen gaan bijna terug naar school… Dus organiseerde wandelclub ’12 uren van Lauwe’ hun ludieke ‘einde vakantie tocht’. Vandaag moeten we ons niet al te ver verplaatsen, namelijk naar Deerlijk.

We maken 2 lussen, één van van 4 km en één van 6 km. We gaan van start en gaan via het groene park langs het Gaverkasteel, waar onlangs een evenement  geweest is met allerlei palen, want alles stond nog half in de steigers. Na 4 km door de straatjes van Deerlijk komen we terug in de startzaal. Na een verdiende rustpauze vertrekken we voor de 2de lus van 6 km, na enige kilometers belanden we in Wijmelbroek.

Het Wijmelbroek in Deerlijk was in oorsprong een vochtig weiland. Het ligt op 200 meter van de kerk. Voor de aanleg van dit park, bestond het gebied uit een aantal vochtige, moerasachtige weiden die ook wel eens ‘broek’ worden genoemd. Langs de Wijmelbeek, die ontspringt in dit gebied, was er veel wortelopslag van wilgentwijgen of wijmen. Uit dit alles kan de historische achtergrond van de naam Wijmelbroek worden afgeleid. Je kan er onder andere een bloemenweide en een hoogstammige boomgaard van oude fruitsoorten vinden. Bermen, beplant met bosgoed en hoogstammige bomen zorgen voor een afscherming van het gebied. Mooi stukje natuurgebied als je het mij vraagt. Eenmaal uit  het Wijmelbroek gaan we terug richting startzaal. Einde van een zeer rustige wandeling.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)