Begijnendijk in groenlandschap

Dinsdag vertrok ik naar Begijnendijk in Provincie Vlaams-Brabant. Wandelclub WSC Langdorp organiseerde voor de 11de keer de Begijnentocht. Vanuit het parochiecentrum wandel je door de mooiste plekjes van Begijnendijk en de buurtdorpjes. De afstanden waren van 5 t.e.m. 28 km. Ik had gekozen voor de 16 km.

Begijnendijk 28-8-2018 024Je wandelt eerst voorbij het centrum van Begijnendijk. Bij het eerste natuurstuk wandel je in het rustige Recreabos Bieheide. Het doet enerzijds dienst als rust- en verpozingsplaats voor de wandelaars en fietsers. Een strook bos is voorzien als ‘speelbos’. Uit het bos wandel je in de richting het dorp Houtvenne. Je passeert het landelijke gedeelte. Verder kom je in het vakantiepark De Meren. Het uitgestrekte moerasgebied De Meren is 7ha groot en loopt door tot in Tremelo. Het gebied is gedeeltelijk volzet met stacaravans. Toch is het er prachtig om te wandelen. Voor de eerste rustpost kregen we nog een mooi stuk natuur voorgeschoteld.

In de volksmond bekend als Commissie of het OCMW-bos. Na de pauze werd er de laatste 8 km gewandeld richting de gemeente Baal een deelgemeente van Tremelo. We volgen de toeristische route: het Balenberg wandelpad. Via het centrum van Baal bereik je het natuurgebied de Balenberg. Je wandelt de laatste km’s van het ene natuurgebied naar het ander. Het laatste natuurgebied van deze wandeling was het Papendal (8ha groot) dat ligt op de grens van Betekom en Begijnendijk. Het is een drassig natuurgebied met hooi en rietvelden, bos en dicht struikgewas. Zo kom je aan het einde van een prachtige wandeling. Dikke proficiat aan de organisatie de wandelclub WSV Langdorp. Mooie anekdote Begijnendijk is ontstaan doordat de begijnen van Aarschot zich vestigden aan de dijk. Langzaam groeide de bevolking en ontstond er een dorp.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)