100 km des 5 Clochers

De wandelaars die al jaren houden van de lange afstand te doen weten dat er ook in Doornik (Tournai) een mooie 100 kilometertocht is met name “100km des 5 clochers”.  De naam staat voor de 5 torens die op de kathedraal van Doornik staan. Ze maken indruk en kenmerken de binnenstad. Vrijdag waren we echter niet naar Doornik getrokken om er de kathedraal te bezoeken. We zouden ons ook niet met de geschiedenis van die stad bezighouden. Of toch? Clovis veroverde vanuit Doornik het gebied dat we nu Frankrijk noemen. Zouden we in zijn voetstappen treden?

We kwamen naar Doornik om een lange tocht te stappen o.l.v. de wandelclub ‘Mont-Marche’ die het inrichtte. Zij mogen met deze 3de uitgave van de 100 km feest vieren daar zij dit jaar 20 jaar bestaan. We stonden met 156 wandelaars te wachten achter het lint tot een jongen de koebel aangreep en voluit luidde om ons te laten vertrekken vanuit de startzaal. Het was al donker bij de start met de lantaarnlichten die de fluo-pijltjes makkelijker ons de weg zou aanwijzen over de brede wegen op weg naar de 1ste rustpost na een 7-tal kilometer te Willemeau.

Voor deze editie hebben ze er een mini Paris-Roubaix van gemaakt daar er vele kasseistroken werden aangedaan met als bekendste die van Pavé Gilbert Duclos Lasalle te Cysoing, Bourghelles & de al bekende Le Carrefour de l’Arbre met zijn 2100m de langste tijdens onze tocht. De helft al achter de rug de laatste restanten van de nachtsfeer tegemoet wandelen we rond het Lac du Héron terugwaarts naar Templeuve met zijn kasteel. Hier was er enkel een minpunt naar bepijling toe daar menige wandelaars verkeerd liepen. Al ligt Doornik links toch moeten we voor het eerst een stukje vals plat doen toevallig naar het dorpje Froidemont.

Eindigen doen we met een passage door het centrum van Doornik met zijn park, belfort, Grote Markt waar men ook het monument vindt ter ere van Marie-Christine van Lalaing, die verdedigde Doornik tegen de hertog van Parma, Alessandro Farnese in 1581 in Tournai. De zijkant van de kathedraal alsook de Pont des Trous brengt ons terug naar de startzaal.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)