Succesvolle editie van idyllische, pittige Elfbergentocht

Maar liefst 1409 wandelaars hebben op zaterdag 1 september deelgenomen aan de vermaarde Elfbergentocht, georganiseerd door de Heuvellandstappers. Het was opnieuw een onovertroffen zwerftocht door het Vlaamse en het Franse Heuvelland, een van de zwaarste wandeltochten op de wandelkalender. Naarmate de afstand toenam, steeg de hoeveelheid onverharde weg én de moeilijkheidsgraad met als absoluut hoogtepunt de enige echte, onvervalste en niet te onderschatten Elfbergentocht van 50 km. Kortom, het werd weeral een wandeltopper van formaat.

Start- en eindpunt van deze Koninginnentocht was OC Utendoale in Westouter. Diverse afstanden waren mogelijk, gaande van 7 km tot 50 km. Ik was van zin om het parcours van de 33 km te stappen, maar het fraaie landschap en het prachtig wandelweer bracht mij op andere gedachten…. De 42 km werd een uitdaging en ik heb het me zeker niet beklaagd.
Dat het lastig zou worden, dat wist ik maar al te goed, deze tocht kreeg niet voor niks de naam “Elfbergentocht”. Het was soms op de tanden bijten en mijn kuiten pijnigen, maar de heerlijke panoramazichten op een der mooiste stukjes Vlaanderen, brachten soelaas.

Ik kreeg o.a. de Kokereelberg, Vidaigneberg, Boeschepeberg, 2x de Zwarteberg, Baneberg, Rodeberg, Catsberg, Douvevallei, Haut Champ en col de Berthen voor de voeten geschoven. De zwaarste stukken bevonden zich op en rond de 166 meter hoge Mont de Cats met de tweehonderd meter hoge zendmast, de grootste wegwijzer in deze streek, en het klooster van Onze-LieveVrouw-ten-Berge. Iedere wandelaar die al over de Catsberg getrokken heeft, kent de Koortskapel. De GR128 passeert er. De kapel is opgenomen in verschillende vaste wandelroutes. Ze wordt ook bijna als een soort van traditie aangedaan in elke Elfbergentocht.

DSC01596

De parcoursbouwers wisten vandaag andermaal een sublieme omloop uit hun mouw te schudden. Ze lieten ons vandaag  terug kennis maken met de talrijke onverharde paden, de natuurgebieden, de panorama’s, de getuigenheuvels, ongerepte landschappen en de pittoreske dorpjes van dit prachtige Vlaamse en Franse Heuvelland.
Deze sublieme 31e editie van de Elfbergentocht werd afgewerkt in prima, zonnige weersomstandigheden met een parcours om “U” tegen te zeggen! In naam van alle wandelaars dank ik het bestuur en de vele vrijwillige medewerkers voor hun tomeloze inzet om van deze tocht een waar succes te maken. Velen genieten nog even na van een welverdiende Tongerlo, Keizer Karel, Heuvellandse wijn of een Picon van aan de schreve!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton