Erg gesmaakte natuurtocht te Merelbeke

Het ging richting Merelbeke voor de Merelbeekse Wandeltocht en herdenkingstocht Maurice De Bruyne ingericht door de Postiljon Wandelclub Merelbeke. Ik dacht dat er iets misging met mijn GPS-toestel tot ik besloot de marspijlen maar te volgen. Dit was inderdaad de juiste keuze want bleek dat de oorspronkelijke startplaats wegens wegenwerken niet bereikbaar was. De zaal was prima, alleen bleek parkeren een probleem. Na de traditionele groepsfoto van de medewerkers, maakte ik mij op voor de tocht van 18 km, één van de 7 mogelijke afstanden. Mijn tocht werd gekenmerkt door 3 lussen van circa 6 km met één rustplaats in Lemberge (ik kwam er 2 keer langs).

Het Oost-Vlaamse Merelbeke is een gemeente die ligt aan de Schelde, in het arrondissement Gent. Merelbeke telt ruim 24.000 inwoners en is 3.664 hectare groot. De hoofdgemeente Merelbeke telt 6 deelgemeenten: Bottelare, Lemberge, Melsen, Merelbeke, Munte en Schelderode. Mijn tocht deed voornamelijk de deelgemeenten Merelbeke en Lemberge aan.  Bezienswaardigheden op cultureel vlak waren de Sint-Pietersbandenkerk en het oud gemeentehuis in Merelbeke, de Sint-Aldegondiskerk van Lemberge.

Het ging hem echter voornamelijk om de natuurpracht. In Merelbeke zijn heel wat waardevolle bossen terug te vinden met de Makkegemse bossen en het Gentbos. Het Hollebekepark was eveneens opgenomen in het parcours. Er zijn vooral de talrijke paadjes en onverharde wegeltjes. Op magnifieke wijze heeft de parcoursbouwer er een wervelend geheel van gemaakt, vol afwisseling. De tocht was er een vol verrassingen, je kwam op plaatsen waar de natuur alleen maar voor rust zorgde. Langs de wegen kwam je bergbloemen, weiden tegen en wandelde je tussen immense maïsvelden en door interessante bosgedeelten. Het was een heerlijk weertje dat het intens wandelgenot nog vergrootte. Genieten was het. De organiserende wandelclub kreeg van de talrijk opgekomen wandelaars veel lof toegezwaaid. Dank voor een aangenaam dagje Merelbeke.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Frans D’Haeyere)