Purperheide in Houthalen-Helchteren

Wandelclub Samen Uit Samen Thuis organiseerde in Houthalen hun jaarlijkse 2 daagse heidetocht. Het vertrek was aan de zaal Berkenveld midden in het groen. De afstanden waren van 4 t.e.m. 24 km. De wandeling ging door de bossen van recreatiepark Kelchterhoef en het uitgestrekte natuurgebied Ten Haagdoornheide.

foto's Lummen wandeling 206Het was een aangename nazomerdag om in het Midden-Limburg een flinke wandeling te maken. Bij het vertrek moesten we alert zijn voor de mountainbiketour rondom Kelchterhoef. We zaten onmiddellijk in het groen van het natuurreservaat Ten Haagdoorn een gebied van 800 hectare. Met De Teut vormt dit het grootste heidegebied van Midden-Limburg (2000 hectare) bekroont met twee landschapssterren. Het Agentschap Natuur en bos beheert het bos. Ze houden alles onder controle. Bij het betreden van het bos is het ten stelligste aangewezen de viervoeters aan de leiband te houden. Stilaan bereik je een mooie tussenstop de zaal de Plas in Kelchterhoef. De zaal is gelegen aan een grote plas. Een zwemvijver van 20 hectare en een zandstrand met afgebakende zwemzone. Het is fijn voor een daguitstap vol zwemplezier ook surfers en zeilers kunnen hier ook hun hartje ophalen. Nu ligt het er verlaten bij, 31 augustus was het de laatste dag open. Verder vervolg je de weg rond de vijver. Opnieuw mocht je genieten van een uitgestrekt heidepracht.

Daarna wandel je in het bos. Je volgt de smalle bospaadjes in de vallei van de Laambeek en de Huttebeek, met wat verder het moerasbos. Zo kwam je aan het einde van een prachtige wandeling. 942 wandelaars mochten er getuige van zijn. Proficiat aan de organisatie van de wandelclub Samen uit Samen Thuis.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)