Op stap met Michiel Mispelonvrienden langs de Brouken

Werken kan verwijzen naar: werken (arbeid), maar ook naar Werken (gemeente), een deelgemeente van Kortemark. Op donderdag 6 september moest ik toevallig niet werken, dus trok ik mijn nieuwe wandelschoenen aan om te gaan wandelen in Werken in de buurt van Kortemark. De Michiel Mispelonvrienden van voorzitter Johan Bohez organiseerden er hun jaarlijkse Broukentocht vanuit het O.C. Hemelsdale, genoemd naar de voormalige abdij.

Ik opteer vandaag voor de langste afstand, ongeveer 19 km en in de beginfase is het
vooral zeer rustig landelijk wandelen richting Vladslo. Veel landbouwgroenten langs de omloop vandaag zoals veel maïs, maar ook wortelen, selder, bieten, prei, rapen, bonen. Kortom, het is duidelijk dat deze streek leeft van de land- en tuinbouw.

Ik nader stilaan de mooie dorpskern van Vladslo alwaar de rustpost gelegen is in café de Smesse, hier bemant voorzitter Johan Bohez de controlepost. Vorig jaar maakte ik hier een plaatselijke korte lus van een 4-tal km met enkele mooie stukken natuur, dit jaar stuurt de parcoursmeester ons terug richting Werken langs de Brouken, een prachtige omgeving in de regio Groot-Kortemark. Officieel is de naam Handzamevallei. Wanneer het waterpeil van de IJzer heel hoog staat, overstromen de IJzer- en Handzamevallei. Ze veranderen in een gigantisch natuurlijk wachtbekken. Op deze manier beschermen ze gemeenten langs de IJzer tegen waterellende.

Ik stap richting Einds Dijk. Tijdens de eerste wereldoorlog lag hier een haventje lag waar de strijdende troepen zich konden bevoorraadden. Eens de Einds Dijk voorbij kabbelt de wandeling verder over rustige wegen. Ik wandel nog voorbij de Kruisstraatmolen, een houten graanwindmolen oorspronkelijk uit 1876. Er is nog een laatste rustpost voorzien in de startplaats. Hierna volgt nog een klein stukje Brouken richting Zarren. Zo zat deze landelijke tocht erop. Het was voor de weinig afgezakte wandelaars vandaag al bij al een aangename kennismaking met het zeer landelijke Werken, vooral de Broucken, dé trekpleister van deze wandeltocht. De vele medewerkers stonden garant voor een zorgeloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton