Met Beernemse wandelclub op Kermistocht in Sint-Joris

Op vrijdag 7 september trok ik richting het Brugse Ommeland waar in Sint-Joris de jaarlijkse Kermistocht werd georganiseerd door Wandelclub Beernem. Deze Beernemse deelgemeente staat vooral gekend als Lattenklievers dorp. Het latten klieven gaat terug op de belangrijkste nijverheid van het dorp, het splijten van boomstammen in dunne en smalle latjes die gebruikt werden bij bepleistering en stucwerk. Gestart werd vanuit Zaal Sinjo in de rustige dorpskern van Sint-Joris Ten Distel.

DSC01731

Het volledig parcours bestond uit 3 verschillende lussen die konden met elkaar gecombineerd worden. Het is frisjes in de vroege ochtend, ik opteer voor de 3 lussen, goed voor een totaal van 18 km. Door de vele regenbuien die deze regio de afgelopen dagen te verwerken kreeg, werden de organisatoren genoodzaakt op verschillende plaatsen de omloop in laatste instantie te wijzigen. Gelukkig bleef het vandaag wél droog en was het uiteindelijk toch een prima wandelweertje.

Ik begon met lus C, een goeie 7 km lang, volgens mij, en dit konden alle wandelaars met mij wel beamen, toch wel de mooiste lus met veel mooie natuurstroken. Een mooi kanaallandschap mocht ik doorwandelen, het kanaal Gent-Brugge, één van de oudste kanalen van het land. Na het oversteken van de mooie fiets- en voetgangersbrug over het kanaal volgt een beklijvende en avontuurlijke trip langsheen de oevers van de Miseriebocht. Dit prachtig stukje natuurreservaat kwam tot stand in 1987 toen een nieuw stuk kanaal werd gegraven. Deze niet alledaagse naam werd gegeven door de binnenschippers aan dit ondiepe, bochtige deel van het kanaal Gent-Brugge. Wegens gevaar voor de scheepvaart werd deze vervelende bocht rechtgetrokken. Het is nog volop genieten van de mooie jachthaven. Met zijn eigen trailerhelling en 115 steigers is de jachthaven van Beernem één van ’s lands grootste binnen jachthavens.

De overige 2 lussen trokken langs vooral landelijke, verharde wegen tot aan de grens met Oost-Vlaanderen, meer bepaald de gemeente Knesselare.
Wandelclub Beernem kon met een opkomst van net geen 600 wandelaars best tevreden terugblikken op een zeer geslaagde Kermistocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton